La revedere, Vancouver! Ne reîntâlnim la Soci, în 2014!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Jocurile Olimpice de iarnă

La revedere, Vancouver! Ne reîntâlnim la Soci, în 2014!

Sport 02 Martie 2010 / 00:00 325 accesări

Jocurile Olimpice de la Vancouver s-au încheiat cu triumful gazdelor, Canada câştigând nu numai multrâvnitul aur olimpic la hochei pe gheaţă, cât şi locul întâi în clasamentul pe medalii. Ultima zi a competiţiei, în care s-au decernat doar două titluri olimpice, a consemnat mai întâi succesul norvegianului Petter Northug, în proba-maraton a schiului fond, 50 km. Northug, în vârstă de 24 de ani, a fost urmat de germanul Axel Teichmann, la trei zecimi de secundă, şi de suedezul Johan Olsson, la o secundă. De altfel, finişul a fost extraordinar, primii cinci clasaţi fiind înşiraţi pe doar o secundă şi jumătate! Românii Petrică Hogiu şi Paul Pepene nu au luat startul în această probă, deoarece sunt răciţi. „Atât Hogiu, cât şi Pepene sunt răciţi de câteva zile şi nu avea rost să rişte la o probă atât de lungă, care nici nu este specialitatea lor”, a explicat Alexandru Epuran, şeful delegaţiei României la Jocurile Olimpice.

A urmat finala turneului masculin de hochei pe gheaţă, în care Canada s-a impus cu 3-2, după prelungiri, în faţa rivalilor din sud, SUA. Gazdele au condus cu 2-0, goluri Toews (min. 12:50) şi Perry (27:13), însă americanii au redus din handicap prin Kesler (32:44) şi au trimis meciul în prelungiri cu golul înscris de Parise cu 25 de secunde înainte de finalul timpului regulamentar! Golul care a ridicat în picioare 18.000 de spectatori a fost reuşit de marea vedetă a gazdelor, Sidney Crosby, în min. 67:40. Premierul canadian Stephen Harper, care şi-a făcut lucrarea de diplomă din hochei, a asistat la meci alături de legendarul Wayne Gretzky.

Titlul cucerit de hocheişti a reprezentat cireaşa de pe tort pentru Canada, care a stabilit un nou record al Jocurilor Olimpice de iarnă, cu 14 medalii de aur cucerite. Canada a înregistrat un palmares mai bun decât URSS în 1976, la Innsbruck, şi decât Norvegia în 2002, la Salt Lake City, câte 13 titluri fiecare. Germania, cu 30 de medalii, din care zece de aur, a păstrat palmaresul de la Torino, în timp ce SUA au obţinut 37 de medalii, dintre care nouă de aur, adică primul loc în topul total al medaliilor. Marea decepţie a acestor jocuri a fost Rusia, cu trei titluri dintr-un total de 15 medalii, fără niciun aur la patinaj artistic!

JO de la Vancouver s-au încheiat cu un fastuos spectacol desfăşurat la BC Place Stadium, în faţa a 60.000 de spectatori. Ceremonia de închidere a competiţiei a început cu o autoironie: un clovn deghizat în mecanic a venit să tragă cea de-a patra coloană de gheaţă, care nu a funcţionat la ceremonia de deschidere, pentru a aprinde flacăra olimpică în centrul scenei. De această dată, Catriona LeMay Doan a reuşit să aprindă flacăra olimpică, lucru pe care nu-l reuşise la ceremonia de deschidere... După intonarea imnului naţional al Canadei, fiecare naţiune a fost reprezentată de un sportiv care îi purta drapelul, ceilalţi „actori” ai JO intrând în stadion şi ocupându-şi locul în tribună. Primarul oraşului Vancouver, Gregor Robertson, a predat drapelul olimpic omologului său din Soci, Anatoli Pahomov, localitatea rusă de pe ţărmul Mării Negre urmând să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă din 2014. Imediat după transferul drapelului olimpic a fost intonat imnul Rusiei şi a fost prezentat oraşul Soci, printr-un spectacol de muzică şi balet, în care Valeri Gergiev a dirijat, de la Vancouver, o orchestră aflată în Piaţa Roşie din Moscova. Tatiana Navka şi Roman Kostomarov, campioni olimpici la Torino în 2006, au dansat pe gheaţă la Soci, pe un patinoar aflat în apropierea mării. Ceremonia a continuat cu o prezentare a oraşului Soci şi a frumuseţii Rusiei.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a declarat oficial închisă cea de-a XXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă şi flacăra olimpică s-a stins, în timp ce Neil Young cânta „Long may you run”. Rogge l-a evocat pe Nodar Kumaritashvili, sportivul georgian mort la antrenament înainte de ceremonia de deschidere, menţionând că familia olimpică va păstra „pentru totdeauna amintirea acestui tânăr şi visul său olimpic distrus”. „Vouă, sportivilor, vă spun: ne-aţi făcut să fim mândri. Sunteţi modele demne de urmat. Aţi reamintit că persoane diferite pot concura într-un spirit de respect, prietenie şi fair-play. Aceste Jocuri Olimpice au fost minunate şi foarte prietenoase”, a mai spus Rogge. Spectacolul s-a încheiat în acorduri hip-hop şi cu un foc de artificii. Sportivii prezenţi la ceremonie s-au strâns în jurul scenei, cântând şi dansând alături de artişti.

Taguri articol


12