La spectacole clasice, emoţii şi bucurii noi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoarea muzicii şi dansului continuă

La spectacole clasice, emoţii şi bucurii noi

Cultură 22 Octombrie 2012 / 00:00 515 accesări

Cea de-a XXXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului a continuat, în weekend, cu două spectacole de ţinută: capodopera verdiană „Aida” şi baletul clasic „Cenuşăreasa”. Sâmbătă seară, cu zece minute înainte de începerea spectacolului, la casa de bilete a Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski” se stătea încă la rând pentru achiziţionarea biletelor. Publicul, alcătuit din melomani fideli, dar şi din tineri, cupluri sau grupuri de prieteni ori elevi însoţiţi de profesori, s-a grăbit să ocupe locurile în sala de spectacole, mai ales că mulţi dintre cei prezenţi erau la... prima întâlnire cu „Aida”.

Primirea care li s-a făcut a fost impresionantă, publicul având posibilitatea să admire, în foaierul teatrului, grandioasele decoruri create pentru musicalul „My Fair Lady”. Aşa cum se cuvine în cadrul unui eveniment cu tradiţie şi de înaltă ţinută, cum este Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului, „Aida”, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, s-a prezentat într-o formă de zile mari. Cu o distribuţie impresionantă, opera a reconstituit pe scenă, timp de aproape trei ore, grandoarea epocii în care se desfăşoară acţiunea monumentalei opere. Dovadă că „Aida” a impresionat au fost aplauzele la scenă deschisă, dar şi ecourile pozitive pe care le-a stârnit în rândul publicului opera din programul festivalului.

Rolul titular, cel al frumoasei prinţese etiopiene Aida, a fost interpretat de soprana Carmen Gurban din Cluj, iar Radames a fost întruchipat de Daniel Magda din Germania. Acestora li s-au alăturat, spre bucuria publicului, clujeanca Liliana Neciu - Amneris, bucureştenii Ionuţ Pascu - Amonasro şi Horia Sandu - Ramphis, dar şi cunoscuţii şi îndrăgiţii artişti lirici de la malul mării: Cătălin Ţoropoc - Regele Egiptului, Elena Rotari - Marea preoteasă şi Doru Iftene - Mesagerul. La finalul spectacolului, aplauzele s-au îndreptat, în egală măsură, către solişti, cor, orchestră şi dirijor, dar şi către corpul de balet.

FINAL DE SĂPTĂMÂNĂ ÎN PAŞI DE DANS Festivalul a continuat, ieri, în paşi de dans, în compania eroinei din poveştile lui Charles Perrault şi ale Fraţilor Grimm, „Cenuşăreasa”. Dinamic şi atractiv, acest spectacol de balet în coregrafia lui Horaţiu Cherecheş, pe muzica lui Serghei Prokofiev, dar şi a lui Jules Massenet, este cel mai nou titlu din repertoriul TNOB.

Sărbătoarea muzicii şi dansului continuă, miercuri, de la ora 19.00, cu spectacolul susţinut de Opera Comică pentru Copii din Bucureşti, „Coana Chiriţa” şi sâmbătă, cu opereta „Liliacul”, spectacol al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Capitală. Săptămâna - dar nu şi festivalul, care continuă până pe 11 noiembrie, inclusiv - se va încheia cu premiera celui mai cunoscut musical al tuturor timpurilor, „My Fair Lady”, de Fr. Loewe.



12