În spațiul răcoros al terasei „La Taclale”, care, din cauza unor întreruperi de curent, a împrumutat ceva din misterul „peșterii lui Platon”, s-au întâlnit, joi, la amiază, cronicari de teatru din întreaga țară, precum: Florica Ichim, Doina Modola, Mircea M. Ionescu, Sebastian-Vlad Popa, pentru a vorbi despre mit. Aceasta a fost, de altfel, tema colocviului „Mit antic, mit modern, mit în vremuri...”, inclus în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile cetății”, organizat de Teatrul de Stat Constanța (TSC), cu finanțare de la Consiliul Județean Constanța. Cronicarilor li s-au alăturat alți oameni de teatru: directorul Festivalului Internațional „Shakespeare”, regizorul și actorul Emil Boroghină, selecționerul festivalului „Miturile cetății”, Doru Mareș, directorul TSC, actrița Dana Dumitrescu și consultantul artistic al Dramaticului tomitan, Anaid Tavitian, prof. dr. Olga Duțu, dar și spectatori.
Cronicarul Doru Mareș a vorbit despre „Miturile cetății”, ca despre un festival „care renaște datorită unei frumoase nebunii (n.r. - a directorului TSC)”, deschis către „experiențe mai noi și foarte noi”, având o tematică „mai degrabă perenă decât istorică, tematica antică fiind mai mult un pretext”, spectacolele incluse în festival respectând totuși definiția generică de dicționar a „mitului”: poveste, legendă, basm. „Mă bucur foarte mult că s-a reînnodat tradiția teatrului antic la Constanța, cu atât mai mult cu cât, anul acesta, se împlinesc, 65 de ani de la înființarea Teatrului Dramatic”, a spus criticul de teatru Doina Modola. Aceasta a amintit de Andrei Șerban și succesul internațional al „Trilogiei antice”, pentru a evoca apoi „Legendele Atrizilor”, puse în scenă, în 1978, în prima ediție a „Serilor de teatru antic”, de tânărul, pe atunci, angajat al Dramaticului tomitan Silviu Purcărete, la ruinele cetății Histria. Despre acest spațiu magic, el avea să spună apoi cu uluire: „nu-i o cetate sau ruinele uneia, ci un vis despre o cetate...”.
DOBROGEA CARE INSPIRĂ SPECTACOLE
Plecând de la afirmația lui Purcărete, consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian, a evocat farmecul aparte al „Serilor de teatru antic” din județul Constanța, organizat de Dramaticul constănțean în anii 1978 și 1981, invitând regizorii de teatru să vină în Dobrogea să vadă „locurile care inspiră spectacole”.
„Nu trebuie să uităm că pe aceste locuri au pășit Iason, Medeea...”, a spus și Emil Boroghină, amintind de legenda întemeitoare a Tomisului.
ULTIMELE TREI ZILE DE FESTIVAL
Festivalul „Miturile cetății” continuă vineri, de la ora 18.00, la TSC, cu „Uciderea lui Gonzago”, după Nedialko Iordanov, în regia Ion Sapdaru și de la ora 21.30, în Piaţa Ovidiu, cu „Othello”, după William Shakespeare, în regia lui Suren Shahverdyan de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte
Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu va prezenta sâmbătă, de la ora 18.00, la sediul TSC, „De ce Hecuba?!”, după Matei Vişniec, în regia Ancăi Bradu. De la 21.30, în Piața Ovidiu, vor avea lor „Metamorfozele iubirii”, după un scenariu de Liviu Manolache şi Anaid Tavitian, având la bază textele autorilor antici, în regia lui Liviu Manolache.
Duminică, 26 iunie, de la ora 18.00, în sala TSC, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Bucureşti va prezenta „ActOrchestra”, un spectacol de Horia Suru. Festivalul se va încheia în Piaţa Ovidiu, de la ora 21.30, cu o producție a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu: „Electra”, după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu.
Citește și:
Gânduri despre „a fi sau a nu fi”, într-o seară de iunie
Premiul Special al Juriului pentru „Hades și Persefona”
„Dionysos” vine în cetatea Tomisului
Muzică fără frontiere, din patria lui Molière în Piața Ovidiu
„Leonce și Lena”... se joacă marți, în Piața Ovidiu
Începe Festivalul „Miturile cetății”. Deschiderea, luni, în Piața Ovidiu
Intrare liberă la toate spectacolele din Festivalul „Miturile cetății”!
Începe Festivalul „Miturile cetății”, la Constanţa!
„Dionysos” vine în cetatea Tomisului
Constanța se pregătește de festival antic - „Miturile cetății“