La teatru cu... „Cea mai frumoasă soție”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La teatru cu... „Cea mai frumoasă soție”

Cultură 12 Noiembrie 2016 / 22:52 1818 accesări

Cea mai frumoasă soție, Jeanne, soția lui Clercy, a fost sâmbătă seară la teatru. Toți ochii au fost ațintiți asupra ei și asupra celor care au însoțit-o pe parcursul a aproximativ două ore, într-un continuu du-te - vino, pe scena Teatrului de Stat Constanța. Pentru că „Cea mai frumoasă soție” este numele spectacolului prezentat, în premieră națională, în acest weekend pe scena Dramaticului tomitan. O comedie bulevardieră, de Eugene Labiche, în alb-negru (decorurile și costumele), în regia și scenografia lui Mihai Constantin Ranin. În rolul titular, publicul a văzut-o pe Florina Stănculeț, acesteia alăturându-i-se colegi de generație, dar și mult experimentații actori Liviu Manolache și Nicodim Ungureanu, în rolurile bătrânilor oameni de afaceri Montgiscar și Chambrelan, care au pus la cale căsătoria dintre Jeanne și Clercy (Andrei Cantaragiu). Acestora li s-a alăturat actorii: Remus Archip, în rolul lui Ernest, fiul lui Montgiscar și verișorul lui Clercy, îndrăgostit de Jeanne, verișoara lui prin alianță, Luiza Martinescu, întruchipând-o pe doamna Goberville, care-l înșală pe bogatul și bâlbâitul domn Goberville (Adrian Dumitrescu) cu „statuarul” cu Octave (Andu Axente), care-și vinde serviciile de... sculptor damelor frumoase. Actorul Cosmin Mihale a creat un personaj simpatic, paznicul muzeului de antichități, ale cărui chicoteli cu subînțeles și lecții de arheologie, deși nesuferite de vizitatori, au avut rolul de a da savoare primei părți a comediei. Din distribuție au mai făcut parte: Laura Crăciun - domnișoara, Alexandru Iacov - Moulinet și Gelu Ciobanu - ușier.

DERAPAJE... AMOROASE ȘI NEPOTISME

Spectacolul plin de încurcături, cu derapaje... amoroase vechi de când lumea - flirturile dintre unchiul lui Clercy, Montgiscar, și tatăl frumoasei Jeanne, Chambrelan -, amantlâcuri și nepotisme, demonstrează că, deși se prezintă sub alte... straie, moravurile rezistă perfect trecerii anilor.

Personajele îmbrăcate în alb-negru și tonuri de gri amintesc de filmele mute, iar mișcările, mimica și vestimentația lor trimit cu gândul la Charlie Chaplin, Stan și Bran, servind intenției regizorale de a-i face pe spectatori să călătorească în trecut.

În comedia „Cea mai frumoasă soție”, decorurile (torsuri ce întruchipează capodopere ale antichității, interioare de saloane) se schimbă rapid și la vedere, în semiîntuneric și pe un fundal muzical alert.

Rod al unei munci de echipă, spectacolul și-a datorat succesul și celor care nu se văd. Este vorba, evident, despre cei care trudesc în atelierele de producție și în culise: de la cei care s-au ocupat de butaforie, pictură, tâmplărie, croit, machiaj și peruci până la mecanic.

Citește și:

De Ziua Dobrogei, spectacol cu intrare liberă la Teatrul de Stat

„Cea mai frumoasă soție“... locuiește la Constanța

Premieră pe țară la Constanța: „Cea mai frumoasă soţie“

„Ursul”, un spectacol senzațional despre sentimente extreme

Incandescența și tenebrele anticului de la „Dionysos” citire

Ce surprize a pregătit Teatrul de Stat în stagiunea 2016-2017



12