La un pas de moarte din cauza unui corn cu ciocolată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La un pas de moarte din cauza unui corn cu ciocolată

Eveniment 25 Iunie 2009 / 00:00 815 accesări

O tînără din Constanţa a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), după ce a mîncat un corn cu ciocolată, posibil cu modificări organoleptice. „Era în şoc anafilactic (o reacţie alergică mortală - n.r.). Dacă nu se intervenea în timp util, pacienta ar fi putut să moară. Ne-a spus că a mîncat un corn cu ciocolată”, a declarat dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvînt al SCJU. Tînăra a avut noroc pentru că medicii au intervenit în timp util. „A fost internată pe secţia anestezie terapie intensivă, unde a primit toate îngrijirile de care a avut nevoie”, a adăugat medicul. Cazul tinerei nu a fost singular, însă a fost catalogat de medici ca fiind cel mai grav. În nici 12 ore, în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul SCJU, au ajuns şase cazuri de urticarie, o cifră mare, potrivit medicilor. „Au fost reacţii alergice, în principal, la alimente”, a explicat dr. Stoian. Cazurile care s-au prezentat în UPU şi-au continuat tratamentele în ambulator, însă sînt şi situaţii cînd pacienţii sînt internaţi la secţia exterioară a SCJU, Dermato-Venerice, unde, de asemenea, au ajuns mai mulţi bolnavi.

Atenţionări din partea medicilor

Medicii atrag atenţia populaţiei să aibă mare grijă în perioada de caniculă pentru că alimentele depozitate necorespunzător se pot altera în cel mai scurt timp, ele devenind periculoase pentru consumatori. „Trebuie evitate alimentele cu multe E-uri, care conţin mulţi aditivi. Sub nicio formă nu trebuie cumpărate alimente de la colţul străzii, mă refer la produse lactate şi ouă, în special, existînd producători care preferă să-şi vîndă alimentele aşa”, a explicat dr. Stoian. Purtătorul de cuvînt al celei mai mari unităţi sanitare din judeţ a mai declarat că cel mai indicat este ca, în această perioadă, să se consume produse cît mai naturale, să se evite pe cît posibil cele cu modificări, să se evite băuturile acide, să se mănînce produse proaspete. De asemenea, îngheţata este un produs care poate deveni extrem de periculos dacă nu este păstrată la temperatura optimă, la fel ca şi carnea şi preparatele din carne, dar şi peştele şi preparatele din peşte. „Toate aceste produse trebuie achiziţionate doar din magazinele autorizate care îndeplinesc toate condiţiile”, spune medicul.

De urgenţă la doctor...

Şi totuşi, dacă sfaturile medicilor nu au fost ascultate, dacă o persoană observă o alterare a stării de sănătate după consumul unui anumit aliment, trebuie să se prezinte de urgenţă fie la medicul de familie, fie la UPU, fie să apeleze de urgenţă numărul de telefon 112. Dacă apare o reacţie alergică puternică, ca de exemplu edem (umflătură nedureroasă rezultată prin acumulare de lichid seros în ţesuturi) al feţei, erupţii la nivelul tegumentelor, pruriginoase, dar şi sete de aer, persoana respectivă trebuie să ştie că este în mare pericol, semnele anunţînd un posibil şoc anafilactic. „Trebuie de urgenţă un ajutor medical, persoana respectivă nu trebuie să mai stea nici măcar o secundă pe gînduri”, spune dr. Stoian.



12