Aşadar, FMI a plecat din România, punând condiţia ca măririle de salarii promise de guvern pentru ultimul trimestru al acestui an să fie precedate de noi concedieri din rândurile bugetarilor! Premierul s-a bâlbâit la televizor în legătură cu data reală de la care vor începe aceste măriri, pentru că nu-şi făcuse încă toate socotelile electorale. În schimb, mister Franks a adăugat că sistemul de sănătate românesc, în egală măsură, este insuficient restructurat şi are nevoie de aceleaşi măsuri drastice.
Întâmplarea face că, numai cu două zile mai devreme, omul de afaceri Dinu Patriciu să fi apărut într-un talk show în care a dat un exemplu incredibil de risipă a banilor publici în Europa. Haideţi să vedem azi pentru cine este FMI mumă şi pentru cine ciumă...
\"La vie en rose\" este titlul unui reportaj apărut săptămâna trecută în cotidianul britanic \"Financial Times\". Dezvăluirea făcută de un reporter al ziarului a trecut complet neobservată de presa noastră, deşi este plină de tâlc, motiv pentru care voi încerca un scurt rezumat, ca epilog al comentariului meu de luni, aşa cum v-am promis, lăsându-vă pe voi să ghiciţi \"morala fabulei\".
În timpul protestelor violente de stradă de luna trecută, care au avut loc la Atena, un corespondent britanic a descoperit, din întâmplare, că unul dintre manifestanţi, după ce a aruncat un cocktail Molotov către forţele de ordine, s-a retras discret şi, imediat ce a dat colţul pe o stradă mai liniştită, şi-a scos cagula de pe faţă, oprindu-se la o terasă, unde a băut o bere. Ziaristul a intrat în vorbă cu el, fără să-şi dezvăluie identitatea profesională, şi a aflat că respectivul este grădinar la un spital din capitala Greciei. Tânărul venise la manifestaţie chiar în timpul programului de serviciu şi urma să se întoarcă la locul de muncă. Intrigat de o asemenea situaţie, pe jumătate caraghioasă, englezul s-a oferit să-l conducă până la serviciu, sub pretextul că doreşte să continue conversaţia începută. Odată ajunşi la locul cu pricina, jurnalistul britanic a descoperit cu stupoare că spitalul respectiv avea câţiva metri pătraţi de gazon, dar nici urmă de grădină... Cerând explicaţii, \"grădinarul\" i-a dezvăluit amuzat o realitate ce l-a lăsat perplex pe englez. Nu numai că spitalul nu avea grădină, dar în schema de personal a instituţiei mai existau încă nouă \"grădinari\", pe lângă protestatarul de ocazie!
\"Bine, dar pentru ce sunteţi plătiţi de stat?\" - a întrebat corespondentul cotidianului \"Financial Times\". \"Ca să avem grijă de florile pe care le primesc bolnavii!\" - a replicat grecul. Aceasta este \"la vie en rose\", în versiune grecească, şi vă invit pe voi să faceţi comparaţia cu România, ca să înţelegem pentru cine este FMI mumă sau ciumă...