Laborator intervențional de ultimă oră pentru constănțeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră în Sud-estul României La Spitalul Clinic Judeţean de Urgență

Laborator intervențional de ultimă oră pentru constănțeni

Eveniment 14 Noiembrie 2014 / 00:00 5897 accesări

Dezvoltarea celei mai mari unități sanitare din județ - Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” Constanța - continuă. Constănțenii, dar nu numai, care ajung la SCJU în stare gravă beneficiază, de acum, de serviciile unuia dintre cele mai performante laboratoare de gastroenterologie intervențională din țară. Laboratorul funcționează în cadrul Clinicii Medicale I și este un proiect propus de la bun început de către directorul medical al SCJU, dr. Mihnea Avram. ”De când am venit la spital (în funcția de director medical - n.r.), am constatat că SCJU nu are un asemenea laborator absolut necesar, cum au toate marile centre universitare, așa că am făcut demersurile ce se impuneau”, a declarat directorul medical. Atât reprezentanții Consiliului Județean Constanța (CJC), care administrează din punct de vedere financiar spitalul, cât și conducerea SCJU au făcut totul pentru realizarea obiectivului. Astfel, din acest punct de vedere, și SCJU se poate alinia marilor centre universitare din țară, dar și celor din Europa și din întreaga lume. Este o premieră în sud-estul României. ”Sunt puțini doctori în țară care știu endoscopie intervențională. Poate maximum 20. Multe intervenții chirurgicale pot fi evitate în acest fel. Endoscopia intervențională se referă la stomac, colon și este foarte importantă pentru căile biliare”, a declarat dr. Avram. La rândul său, șeful Clinicii Medicale I a SCJU, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, a declarat că laboratorul este extrem de important atât pentru medici, care lucrează în echipă, cât și pentru pacienți, care vor beneficia de intervenții minim invazive, în urma cărora și durata de spitalizare se reduce.

PATOLOGIE GRAVĂ, DE URGENȚĂ Laboratorul este dotat cu aparatură de ultimă generație, un endoscop și un aparat roentgen. ”Persoanele care vor beneficia de aceste tehnici endoscopice sunt cele cu probleme de esofag, stomac, pancreas, căi biliare și colon. Ne referim în special la patologia gravă sau urgentă, patologie care era oarecum inabordabilă până acum în Constanța. Metodele acestea aduc un suflu nou în gastroenterologia intervențională”, a declarat conf. univ. dr. Eugen Dumitru, medic primar de gastroenterologie. Pacienții cu neoplasm de esofag, de exemplu, vor putea mânca de acum înainte, pentru că medicii vor putea monta stenturi care le vor permite alimenția, a explicat conferențiarul. ”Pacienții cu litiază, calculi în canal, în coledoc (canal prin care se varsă fierea în duoden) vor putea elimina acești calculi. S-a mai practicat tehnica în Constanța, dar nu în condițiile acestea, mai sigure și moderne”, a spus conf. dr. Dumitru. Și pacienții cu cancer de pancreas, cu polipi în stomac sau în colon vor putea fi tratați în siguranță cu ajutorul instrumentelor moderne. ”Sunt tehnici pe care noi le-am învățat, dar le-am practicat mult prea puțin în ultima vreme pentru că nu aveam aceste aparate. Ele vin în ajutorul nostru și al pacienților care își vor găsi în multe cazuri rezolvarea”, a declarat conf. dr. Dumitru. Și colegul său, medicul specialist Florin Mușat, a precizat că, de acum, pacienții nu vor mai fi nevoiți să bată zeci sau chiar sute de kilometri la alte centre universitare puternice din țară care aveau asemenea dotări. ”Intervențiile acestea se fac în toată lumea, suntem aliniați nu doar la nivel național, ci și internațional, putem face aproape toată gama de intervenții endoscopice disponibile în laboratoarele similare din lume”, a spus dr. Mușat. Cu ajutorul aparatului, a explicat medicul, se va putea interveni și în cazul unor pacienți în stare gravă ce nu puteau fi operați, pentru care, practic, nu se mai dădea nicio șansă.

Efort conjugat a trei actori importanți

Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, i-a felicitat pe medicii care au insistat foarte mult pentru realizarea proiectului. ”Acest laborator este efortul conjugat a trei actori importanți: Consiliul Județean, conducerea SCJU și echipa de medici, poate unii dintre cei mai buni din România care vor lucra în laborator. Era nevoie, pentru că, în condițiile actuale de medicină modernă, tot ceea ce înseamnă partea de gastroenterologie, în ultimii ani, se bucură de o tehnologie foarte avansată, pe care o avem acum și noi”, a declarat managerul. Investiția este de 250.000 de euro și a fost suportată de CJC și SCJU.



12