Laburiştii, pe locul trei în intenţiile de vot ale britanicilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Laburiştii, pe locul trei în intenţiile de vot ale britanicilor

Externe 21 Aprilie 2010 / 00:00 377 accesări

Partidul Laburist al premierului Gordon Brown se află pe locul al treilea în intenţiile de vot pentru alegerile din 6 mai, din Marea Britanie, potrivit a două sondaje publicate marţi, care confirmă ascensiunea liberal-democraţilor şi incertitudinea rezultatului.

Susţinerea acordată liberal-democraţilor, care în mod obişnuit se clasau pe locul al treilea, a crescut puternic graţie performanţei liderului lor, Nick Clegg, în cadrul primei dezbateri televizate organizate vreodată în Marea Britanie, între liderii a trei partide, joi. Un sondaj realizat de institutul ICM pentru ”The Guardian” a confirmat această tendinţă, acordându-le liberal-democraţilor un câştig de zece puncte, respectiv 30% din intenţiile de vot, care îi plasează imediat după conservatori, creditaţi cu 33% (în scădere cu 4%), dar în faţa laburiştilor (28%, în scădere cu 3%). Un alt sondaj, efectuat de institutul Opinium pentru ”Daily Express”, confirmă această tendinţă: liberal-democraţii sunt creditaţi cu 29% (o creştere de 12%), conservatorii cu 32% (în scădere cu 7%), iar laburiştii cu 26% (în scădere cu 5%). Totuşi, institutele subliniază dificultatea de a traduce aceste intenţii de vot în numărul de locuri în viitorul Parlament, din cauza distorsiunilor generate de distribuirea electorală învechită şi de un sistem electoral uninominal cu un singur tur, în care candidatul care obţine majoritatea simplă câştigă. Unul dintre scenariile posibile este ca laburiştii, aflaţi pe locul al treilea, să dispună de cel mai mare număr de mandate în Camera Comunelor, cu un număr de deputaţi laburişti de două ori mai mare decât al celor liberal-democraţi, clasaţi pe locul al doilea. Un rezultat strâns riscă să configureze un Parlament fără majoritate absolută, în care partidul care dispune de cel mai mare număr de voturi va trebui să încerce să formeze o coaliţie sau alianţe punctuale.

Ascensiunea liberal-democraţilor, care stagnau la 20% înaintea dezbaterii televizate, îngrijorează conservatorii, care păreau siguri de revenirea la putere, după 13 ani de opoziţie. Rămâne de văzut dacă liberal-democraţii vor fi capabili să îşi menţină popularitatea până la alegeri şi, mai ales, după cele două dezbateri televizate pe tema politicii externe şi economiei, prevăzute pentru 22 şi 29 aprilie.

Taguri articol


12