Chirurgul pediatru Alexandru Pesamosca, numit „îngerul copiilor”, a trecut în nefiinţă la 81 de ani, miercuri seara, în urma unui stop cardiac, la Spitalul \"Marie Curie\", a anunţat şeful secţiei de ortopedie a spitalului, prof. dr. Gheorghe Burnei. El a spus că este un moment trist pentru colectivul spitalului şi a menţionat că familia prof. Pesamosca doreşte discreţie. În urmă cu două luni, profesorul a fost internat la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca în stare gravă, având o insuficienţă respiratorie severă. Trupul neînsufleţit a fost depus ieri la biserica din curtea Spitalului \"Marie Curie\", iar azi va fi depus la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Considerat de mulţi ca fiind cel mai mare chirurg de copii, el locuia de mai mulţi ani într-o încăpere din Spitalul \"Marie Curie\" (fostul Budimex) din Bucureşti.
O VIAŢĂ DEDICATĂ PROFESIEI Medicul chirurg Pesamosca s-a născut la 14 martie 1930, la Constanţa, într-o familie cu origini italiene. În 1954 a terminat Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti şi a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sătuc sărac de lângă Feteşti, unde a profesat în perioada 1954-1957. Din anul 1957 s-a transferat la Bucureşti, unde a lucrat în domeniul chirurgiei pediatrice la Spitalul de Copii \"Grigore Alexandrescu\" între anii 1957şi 1984, fiind şef de clinică o mare parte a acestei perioade. A muncit fără încetare, fără să-şi ia concediu, cu o mare abnegaţie şi credinţă în Dumnezeu, insuflată de către mama sa. Prof. Pesamosca a realizat o serie de premiere mondiale. A operat cazurile cele mai grele venite din toată ţara şi multe din străinătate. Din 1999, de când a murit soţia sa, cu care a avut doi fii, ambii decedaţi, a locuit într-o rezervă a Spitalului “Marie Curie”. O perioadă a continuat operaţiile, fiind tot timpul la dispoziţia copiilor şi a medicilor care îi cereau sfatul, apoi a operat stând pe scaun, din cauza unor probleme locomotorii, iar din 2006 nu a mai operat. Prof. Pesamosca (supranumit “tata Pesi” de copii) se numără printre marile nume din istoria chirurgiei româneşti, rezolvând un uriaş număr de cazuri în chirurgia plastică pediatrică (fără să fie chirurg plastic), inclusiv în domeniul malformaţiilor congenitale ale copilului, indiferent de tipul malformaţiei. Cazurile operate de el au fost rezolvate definitiv, fără sechele. Supranumit \"îngerul copiilor\", prof. Pesamosca a realizat de-a lungul carierei sale aproape 50.000 de operaţii, salvând vieţile a mii de copii aflaţi în stare gravă, chiar şi ale celor consideraţi de alţi medici fără speranţă şi inoperabili.
MESAJE Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, şi-a exprimat, ieri, într-un comunicat de presă, profundul regret faţă de dispariţia prof. Pesamosca. „Profesorul a fost unul dintre cei mai reputaţi chirurgi pediatri pe care i-a dat medicina românească şi un dascăl respectat care a instruit generaţii întregi de medici. Va rămâne în amintirea şi inimile noastre ca “Îngerul păzitor” al micilor pacienţi pe care i-a îngrijit şi i-a iubit pe parcursul a 60 de ani de carieră strălucită. Dumnezeu să îl odihnească!\", a spus ministrul. „Este cea mai mare personalitate pe care a dat-o colegiul nostru şi ne mândrim“, a declarat directorul Colegiului „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Vasile Nicoară. Dispariţia profesorului este considerată o pierdere incomensurabilă pentru România. Mesaje de regrete au sosit şi din partea reprezentanţilor Colegiului Medicilor din România: “Profesorul Pesamosca a fost un adevărat model pentru lumea medicală românească şi un adevărat creator de şcoală medicală căreia i s-a dedicat. Generozitatea sa faţă de discipoli şi pacienţi l-a făcut să îşi sacrifice întreaga viaţă personală, dedicând-o acestora”, se arată în comunicatul CMR.
Dumnezeu să îl odihnească!