Lacrimi şi durere pentru elevii constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Iar au fost luaţi pe... nepregătite. Bac II scris la limba şi literatura română

Lacrimi şi durere pentru elevii constănţeni

Eveniment 30 August 2011 / 00:00 2841 accesări

În România ultimilor ani, Educaţia nu mai reprezintă nimic pentru cei aflaţi pe băncile şcolii, care văd, în fiecare zi, cum oameni cu studii superioare sunt lăsaţi să moară de foame, în timp ce persoane care abia dacă au citit o carte în întreaga lor viaţă au devenit vedete peste noapte şi au salarii de mii de euro. Cu astfel de modele, nu este de mirare că rezultatele la evaluările naţionale sunt din ce în ce mai slabe. Nici sesiunea din toamnă a Bacalaureatului nu pare să facă excepţie, chiar dacă încă nu s-a încheiat, candidaţii susţinând, ieri, prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română.

AU PĂRĂSIT SALA DUPĂ CÂTEVA MINUTE Examenul a început la ora 9.00 dimineaţa. Deşi aveau trei ore la dispoziţie pentru a rezolva cele trei subiecte, o parte din candidaţi au părăsit sala de examinare la doar câteva minute după ce au văzut cerinţele, dovadă a nivelului slab de pregătire. Începând cu ora 11.00, majoritatea candidaţilor au început să iasă din săli. Pe feţele celor mai mulţi se citea dezamăgirea. Şi aveau şi de ce să fie dezamăgiţi, în condiţiile în care mulţi dintre ei au confundat nuvela cu romanul, sau chiar cu basmul. Astfel, la subiectul trei, unde trebuiau să redacteze un eseu în care să prezinte „o temă legată de bani, destin, istorie sau familie, dintr-o nuvelă studiată”, o parte din candidaţii constănţeni au ales romanul „Moromeţii”, sau un basm studiat, în locul nuvelei „Moara cu noroc” (putea fi aleasă chiar şi nuvela „Alexandru Lăpuşneanul” chiar dacă nu trata toate temele specificate în cerinţe).

EXCEPŢII Au existat şi excepţii. „Subiectele au fost uşoare. Eram pregătită pentru a trata nuvela „Moara cu noroc”. Pe lângă asta, a trebuit să realizăm un text de tip argumentativ, pornind de la un citat din Nichita Stănescu despre prietenie”, a spus Corina Aliman, absolventă a Grupului Şcolar „Carsium” din Hârşova, care a susţinut Bac-ul la centrul de examinare de la Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa.

LA NIVELUL JUDEŢULUI CONSTANŢA, LA PROBA SCRISĂ LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ S-AU ÎNSCRIS 1.431 DE CANDIDAŢI, DINTRE ACEŞTIA PREZENTÂNDU-SE ÎN SĂLILE DE EXAMINARE DOAR 1.184, ADICĂ 82,73%

UN ELEV ELIMINAT Odată cu prima probă scrisă a Bac-ului, au avut loc şi primele eliminări pentru tentativă de fraudare a examenului. Un elev de la centrul de examinare Colegiul Tehnic de Marină „Al. I. Cuza” din Constanţa a fost eliminat pentru că a încercat să trişeze. În întreaga ţară au fost eliminaţi peste 160 de elevi. Potrivit legislaţiei în vigoare, candidaţii eliminaţi nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

SUBIECTE UŞOARE Potrivit specialiştilor, nota cinci era uşor de obţinut, având în vedere subiectele pe care candidaţii le-au avut de rezolvat. La primul subiect de la proba scrisă de limba română, elevii au avut de rezolvat nouă cerinţe după un text din opera „Adela”, a lui Garabet Ibrăileanu. Printre acestea: să numească câte un sinonim pentru cuvintele „odinioară” sau „alarmant”; să explice rolul punctelor de suspensie dintr-o anumită propoziţie din textul dat spre analiză; să explice rolul interogaţiei retorice. „Sunt chestiuni de gramatică simplă şi nu cred că cineva nu ştie când anume şi în ce condiţii se pun punctele de suspensie. Singura chestiune de literatură la acest punct a fost un scurt comentariu despre o frază din textul analizat”, a declarat un profesor din cadrul unei comisii de corectare. Pentru al doilea subiect, elevii aveau de redactat un text de tip argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre prietenie, pornind de la afirmaţia lui Nichita Stănescu: „Prietenia nu este un dar, ci o prezenţă”. „Elevii trebuie să motiveze de ce sunt de acord cu afirmaţia lui Nichita Stănescu sau de ce nu sunt de acord. De exemplu, aş puncta la maxim dacă aş vedea argumente de genul: prietenia este ceva permanent, vine dintr-o relaţie trecută, cimentată în timp, durează în prezent şi va dura şi în viitor. Aş mai vrea să citesc în lucrări alte argumente de genul prietenia trebuie demonstrată în timp nu doar afirmată”, a mai spus cadrul didactic. Pentru subiectul trei candidaţii au avut de redactat un eseu în care să prezinte o temă legată de bani, destin, istorie sau familie, dintr-o nuvelă studiată. „Atenţie la acest cuvânt: nuvelă. Când voi corecta lucrările, sunt convins că mulţi elevi au abordat pentru eseu celebrul roman „Ion”, care însă nu este nuvelă şi nu poate fi punctat. Pentru acest subiect, singura nuvelă care acoperă toate aceste teme este „Moara cu noroc”. Ar mai fi „Alexandru Lăpuşneanul”, dar nu cuprinde toate temele”, mai spune profesorul corector.



12