Întreaga suflare românească a fost zguduită de dispariţia celebrului cineast Sergiu Nicolaescu - regizor, actor, scenarist -, decedat, joia trecută, la vârsta de 82 de ani. Din păcate, ultimul - şi cel mai tragic - „film” al maestrului nu a găsit un public pregătit să îl primească aşa cum, poate, i-ar fi datorat celui mai mare regizor român: cu linişte, decenţă şi respect faţă de ultima sa dorinţă.
Conform dorinţei sale, regizorul a fost incinerat, sâmbătă, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Capitală, în prezenţa familiei şi a câtorva prieteni, printre care regizorul Ioan Cărmăzan şi fostul preşedinte Ion Iliescu. Milioane de români au asistat consternaţi la furia mediatică şi valul controverselor generate de moartea marelui cineast, tristul eveniment fiind transformat într-un show absurd şi grotesc, menit să ridice ratingul emisiunilor TV, să scoată din anonimat aşa-zişi fii ilegitimi, cât şi frustrările habotnice ale celor nemulţumiţi că regizorul nu a fost înmormântat creştineşte.
ONORURI MILITARE Câteva sute de oameni s-au adunat, la crematoriu, admiratori sincer îndureraţi, curioşi sau... furioşi, însă ceremonia de incinerare s-a desfăşurat doar în prezenţa soţiei regizorului, Dana şi a celor mai apropiate persoane din anturajul lui Sergiu Nicolaescu. O gardă militară a tras salve în memoria cineastului.
Aflat printre cei prezenţi, fostul preşedinte Ion Iliescu a spus, referitor la mulţimea care a venit să îşi ia rămas bun de la maestru, că este „cea mai bună cinstire” care îi putea fi adusă. Câţiva oameni au scandat „ruşine\", nemulţumiţi că trupul neînsufleţit al regizorului a fost incinerat. Mai ales soţia regizorului a întâmpinat reacţia vehementă a unora dintre cei prezenţi, care au huiduit-o şi i-au reproşat că nu l-a îngropat creştineşte pe maestru.
INCINERAREA, „OPŢIUNEA FIECĂRUIA\" În acest context, Ion Iliescu a spus că incinerarea sau înmormântarea este „opţiunea fiecăruia\". „Când moare pe mare un marinar îl aruncă în apă, tot în pământ se duce. Şi dacă este ars şi cenuşa este împrăştiată eu zic că tot în pământ se întoarce\", a spus Ion Iliescu cu lacrimi în ochi.
REACŢIA FOSTEI SOŢII A REGIZORULUI, DE LA CONSTANŢA: „E DEPLORABIL CE SE ÎNTÂMPLĂ” Controversele privind opţiunea de a fi incinerat au fost intense şi la Constanţa, unde locuieşte şi cea de-a doua soţie a regizorului, Gabriela Nicolaescu. În exclusivitate pentru „Telegraf”, aceasta, fost muzeograf la Muzeul de Artă şi pictor de costume, a declarat: „Îmi pare foarte rău pentru ceea s-a întâmplat: pentru că Sergiu Nicolaescu a trecut în nefiinţă şi pentru ceea ce se întâmplă în mass-media, că nu se respectă intimitatea unui om şi a unei familii. Mă simt ruşinată. E deplorabil ce se întâmplă. Sunt, pur şi simplu, siderată”. Cea care i-a fost alături lui Sergiu Nicolaescu vreme de aprox. un deceniu, până după Revoluţie, a adăugat: „A avut această dorinţă cu incinerarea. Nu ştiu de ce s-a făcut atât tam-tam. Erau lucruri care se ştiau de către cei apropiaţi”.
Urna cu cenuşa regizorului va ajunge la cavoul familiei, aflat în cimitirul din Târgu-Jiu.
Decesul celebrului cineast lasă în urmă întrebări, suspiciuni, controverse. Începe, totodată, şi „bătălia” urmaşilor regizorului pentru averea acestuia, aproximată la peste un milion de euro. Se anunţă deja un final surprinzător, mai ales că unul sau chiar mai mulţi posibili fii nelegitimi ai lui Sergiu Nicolaescu ar fi trimis deja instanţelor cereri de stabilire a paternităţii.
Scandalul incinerării regizorului român a fost reflectat şi de agenţiile de presă din străinătate. Revista online europeană cafebabel.com îl descrie pe Sergiu Nicolaescu drept un Charlton Heston sau un Clint Eastwood român.
Români celebri deveniţi cenuşă
Dorinţa lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat a apărut chiar şi în filmele pe care regizorul le-a făcut. În filmul „Pentru Patrie\", realizat în anul 1977, unul dintre pesonajele sale a relatat o situaţie asemănătoare cu ultima dorinţă a regizorului. În ciuda previzibilelor reacţii ale Bisericii Ortodoxe, celebrul regizor şi-a dorit să devină cenuşă la fel ca alţi aprox. 70.000 de români decedaţi în ultimii 85 de ani. Dintre aceştia, în jur de 2.000, conform incinerareamurg.ro, sunt personalităţi de marcă. Printre românii celebri care au ajuns cenuşă după moarte pot fi menţionaţi: savantul Grigore Antipa, mareşalul Ion Antonescu, interpreta Doina Badea, dramaturgul Aurel Baranga, actorul Ştefan Mihăilescu Brăila, scriitoarea Rodica Ojog Braşoveanu, realizatorul TV Aristide Buhoiu, Zoia Ceauşescu, Liviu Ciulei, Mircea Eliade, Oscar Han, Garabet Ibrăileanu, Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, Radu Tudoran.