Lacrimi şi trăiri sfinte, urmând „Calea Crucii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Saraiu

Lacrimi şi trăiri sfinte, urmând „Calea Crucii”

Cultură 18 Aprilie 2014 / 00:00 898 accesări

Suntem în 2014, adică în al 2014-lea an de la naşterea lui Hristos, şi credem că totul ni se cuvine, mai ales „liberele” de Paşti, uitând că omenirea îşi împarte existenţa în două mari etape: înainte şi după Naşterea Mântuitorului. Însă, de câteva zile, o taină profundă, care te face să uiţi de micile şi multele griji cotidiene, un amestec neînţeles de pace şi tristeţe înălţătoare, s-a înstăpânit peste oraşe, peste sate, peste lume: e Săptămâna Mare, a Patimilor lui Hristos. E vremea deniilor. Pâlcuri-pâlcuri, sătenii din Saraiu, la fel ca toţi locuitorii din sate şi oraşe, merg seara la biserică, cu mic, cu mare, copiii înainte, iar mamele şi bunicile împovărate de truda de peste zi - mai în urmă. În această seară, ei, la fel ca mulţi alţi creştini ortodocşi, îl vor prohodi în biserică pe Domnul, după ce, ieri, L-au condus pe Calea Crucii, smeriţi, cu lacrimi de pocăinţă. Locuitorii din Saraiu au simţit, mai mult decât oricând, semnificaţia tulburătoarelor cântări ale deniei din Joia Mare: pentru că ieri „a fost spânzurat pe lemn Cel ce a spânzurat pe ape” şi, tot ieri, „cu cunună de spini a fost încununat Împăratul îngerilor. Cu porfiră mincinoasă a fost îmbrăcat Cel ce îmbrăca cerul cu nori. Lovire peste obraz a luat Cel ce a slobozit în Iordan pe Adam. Cu piroane a fost pironit Mirele Bisericii. Cu suliţa a fost împuns Fiul Fecioarei”. Au avut ocazia să rememoreze, prin mijlocirea actorilor de la Teatrul de Stat Constanţa (TSC) şi a colegilor lor de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”, ultimele clipe din viaţa pământească a lui Hristos. L-au însoţit pe Drumul Crucii.

COBORÂREA DE PE CRUCE, UDATĂ DE PLOAIE După o ploaie torenţială, cerul s-a înseninat ca prin minune, pentru ca, imediat după coborârea de pe Cruce, stropi mari să cadă deodată peste mulţime. Procesiunea a început la biserica din localitate. Acolo, în clopotniţă, a fost dus spre judecată Hristos, întruchipat de Andu Axente, în faţa guvernatorului Pontius Pliat (Remus Archip) şi a mulţimii în mijlocul căreia s-a aflat Caiafa (Ionuţ Alexandru), care a strigat din răsputeri: „Răstigneşte-L!”. A fost biciuit, batjocorit şi îngenuncheat de soldaţii romani (Adrian Dumitrescu, Cosmin Mihale, Andrei Cantaragiu, Ion Ciolan şi Cristian Oltean de la Terra Dacica Aeterna), purtându-Şi Crucea. Atât de tare i-a impresionat rememorarea Căii Crucii încât locuitorii Saraiului au vrut să ia locul lui Florentin Roman, actorul care l-a interpretat pe Simon din Cirene, pentru a purta pe umerii lor Crucea lui Hristos. S-au cutremurat la fiecare cădere şi batjocorire aduse lui Hristos, au plâns împreună cu Maica Domnului (Laura Iordan), Maria Magdalena (Alina Manţu) şi Sfânta Veronica (studenta Ana Negoescu). Tulburător a fost şi momentul Răstignirii, la care mulţimea a luat parte, printre care şi Apostolul Ioan (Alexandru Ologu).

Imediat după coborârea de pe Cruce, deodată, stropi mari de ploaie au căzut peste oameni şi locuri. În acest fel, ochii multora s-au deschis, conştientizând, graţie reconstituirii actorilor de la TSC, preţul sacrificiului suprem. Bătrânii, adulţii, dar mai ales tinerii şi copiii din sat, ca şi cei veniţi din împrejurimi, au înţeles preţul pe care Iisus Hristos l-a plătit pentru răscumpărarea păcatelor. Inedita experienţă a fost emoţionantă nu doar pentru locuitorii Saraiului, ci şi pentru actorii constănţeni.

În mulţimea care a urmat procesiunea, urmând traseul biserică (locul Judecăţii) - Piaţa agroalimentară (locul Răstignirii), s-au aflat şi Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, primarul Saraiului, Dorinela Irimia, dar şi senatorii Puiu Haşotti şi Marian Vasiliev. După aceea, în curtea şcolii, publicul a fost invitat să urmărească fresca muzicală pentru solişti, cor şi orchestră, de Ion Popescu Runcu, „În vremea aceea...”, susţinută de corala „Armonia”, condusă de arhidiaconul drd. Iulian Dumitru.

„În aceste clipe, vrem cu adevărat să transferăm momentul unic şi cel mai sfânt din Ierusalimul unde s-au petrecut Patimile Domnului, vrem să aducem acest loc aici, acasă. Este o iniţiativă plină de emoţie... Noi sperăm că aceste momente vor întipări în sufletele fiecăruia ceea ce s-a petrecut şi se înnoieşte în fiecare an: momentul Patimilor Domnului, care culminează cu Învierea Lui”, a spus Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Toate eforturile, chinurile şi sacrificiile vieţii acesteia efemere pălesc în faţa a ceea ce a pătimit Iisus, nu pentru păcatele Lui, ci pentru ale noastre, de aceea tot ceea ce încercăm să reconstituim aici, în vatra comunei Saraiu, ne face să fim mai buni, mai îngăduitori”, a conchis primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia.

Testimoniale

„Am intrat într-un fel de transă. Nu am simţit nici lovitura biciului, dar nici greutatea Crucii. A ţinut şi vremea cu noi. Când am început Drumul Crucii, a răsărit soarele, iar după coborârea de pe Cruce, a început să plouă. Cred că această întâmplare mă va marca întreaga viaţă”, a spus actorul Andu Axente, care a avut marea onoare de a ilustra preţ de jumătate de oră - cât a durat procesiunea - Înfricoşătoarele Patimi ale lui Iisus Hristos.

„Sunt actriţă şi, dacă nu simt ceva, nu fac. Dacă simt, fac. De aceea am plâns. Mă va marca această experienţă o bună perioadă de timp. Sper să învăţăm să fim mai buni, nu doar în Săptămâna Patimilor”, a spus Laura Iordan.

Regia emoţionantului şi tulburătorului moment artistic i-a aparţinut directorului artistic al TSC, Dana Dumitrescu, iar povestitorul a fost actorul Dan Cojocaru. „Cel mai greu lucru pentru mine a fost acela de a păstra adevărul istoric, ca să nu facem vreo greşeală. În rest, actorii s-au mobilizat foarte repede şi, cu credinţă, am reuşit să punem la punct acest moment în doar trei zile”, a spus Dana Dumitrescu.



12