Un amplu studiu realizat de cercetători francezi confirmă efectul benefic al consumului de produse lactate în prevenirea diabetului de tip 2 şi a bolilor cardiovasculare. Rezultatele studiului, numit ”Date epidemiologice asupra sindromului de insulino-rezistenţă” (DESIR), pun capăt unei cercetări de zece ani, desfăşurată pe circa 5.000 de voluntari. Scopul lui a fost să determine în ce măsură consumul de produse lactate influenţează dezvoltarea şi/sau severitatea sindromului metabolic sau sindromul de insulino-rezistenţă. Acesta se caracterizează printr-o serie de semne fiziologice şi constituie o bază majoră de risc pentru diabetul de tip 2 şi bolile cardiovasculare. Studiul cuprinde îndeosebi obezitate abdominală, un nivel crescut al trigliceridelor, un colesterol bun prea scăzut, hipertensiune şi glicemie ridicată.
Studiul DESIR arată că produsele lactate au un efect benefic asupra tuturor parametrilor menţionaţi. Astfel, la cei care consumă zilnic de două ori câte 125 ml de produse lactate s-a constatat scăderea cu 12-15% a riscului de sindrom metabolic, în funcţie de cantităţile consumate, efectul poate fi chiar şi mai bun fie în privinţa componentelor luate separat, fie în ansamblu.