Cei 800 de spectatori care au ales, joi, să petreacă o seară relaxantă în compania plăcută a muzei Terpsichore au plecat din sala Casei de Cultură a Sindicatelor cu zâmbetul pe buze şi cu sufletul vibrând pe muzica lui Ceaikovski. Capodopera ceaikovskiană „Lacul lebedelor”, o coproducţie a teatrelor din Kiev şi Odessa, sub direcţia artistului emerit Vladimir Troshchenko şi în coregrafia clasică a lui Marius Petipa, i-a atras pe iubitorii dansului clasic ca un magnet, ei dorind să (re)vadă, în variantă slavă, acest spectacol care, de ani buni, lipseşte din repertoriul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. În special tinerii, prezenţi în număr foarte mare în sala de spectacole - lucru puţin obişnuit la întâlnirile cu muza Thalia - au fost deosebit de încântaţi să descopere fascinanta poveste de iubire dintre prinţul Siegfried şi frumoasa Odette, transformată într-o lebădă de maleficul Rotbart.
Prim-solista Olena Dobryanskaya a încântat publicul prin graţia, sensibilitatea şi convingerea cu care a interpretat fermecătoarele personaje, aflate în contradicţie, Odette - lebăda albă cea suavă şi malefica, dar fascinanta lebădă neagră, Odille. Partenerul său de scenă, Artem Dotcishin, nu a avut, însă, aceeaşi prestanţă. Spectacolul care a ţinut două ore, cu pauză, a încântat publicul prin dinamism, accentuat de bufonul interpretat de Vladimir Borisov, prin sensibilitatea cu care au fost conturate stările personajelor - tulburătoarea întâlnire Odette - Siegfried, Odille - Siegfried şi prin forţa de expresie a soliştilor. Aceştia au reuşit prin limbajul nonverbal să susţină, dincolo de cuvinte, firul narativ al cărui dramatism atinge apogeul în ultimul act.
Din distribuţia baletului au mai făcut parte Eugene Parashenko, care a încântat prin apariţia sa fantomatică şi mişcările ample, Alexandra Vorobiova, Olga Vorobiova, Dmitrii Kolokolitev - pas de trois, Natalia Miroshnik, Alexandra Sidorina, Anna Tiutiunek şi Inna Ciornaia - lebedele mici şi Viktoria Kostiucenko, dar şi ansamblul de balet.
Potrivit consultantului artistic Radda Myskoy, turneul pe care artiştii ucraineni îl susţin în România s-a deschis la Constanţa, iar frumoasele „lebede” îşi vor continua turneul prin ţară.