USL, ÎN STAND-BY Opoziţia e solidară cu manifestanţii care vreme de patru zile şi-au strigat nemulţumirile în stradă şi plănuiesc să se alăture protestatarilor. Cum politicienii Puterii s-au arătat mai mult decât nepăsători faţă de manifestările din stradă, ieşind public abia în a patra zi de miting, protestatarii au anunţat deja că manifestările vor continua. Liderii Uniunii Social Liberale (USL) au anunţat că şi ei iau în considerare organizarea unui miting paşnic pentru susţinerea manifestanţilor. Liderul PSD, Victor Ponta, spune că ideea urmează să fie discutată în USL, dar există temerea ca Puterea să profite de iniţiativa Opoziţiei şi membrii PSD, PNL şi PC să fie acuzaţi că transformă manifestările în acţiuni de violenţă. \"Am discutat cu Crin această variantă (n.r. - mitingului), dar trebuie să fim atenţi (...) Noi trebuie să ne organizăm cât mai bine, pentru ca lucrurile să meargă în direcţia pe care o doreşte populaţia\", a spus Ponta. Conducerea USL a anunţat că mâine se va întâlni în şedinţă operativă pentru a discuta situaţia creată în ultimele zile în urma protestelor din centrul Capitalei precum şi dacă se vor alătura marşurilor de protest din stradă.
LEGEA CARE LIMITEAZĂ LIBERUL ARBITRU Senatorul PSD, Dan Şova, semnalează că în lege nu se precizează nimic despre desfăşurarea adunărilor publice spontane, ceea ce reprezintă o „gaură” în legislaţie pentru că îngrădeşte oamenilor libera exprimare în spaţiul public. „O problemă a Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice o reprezintă lipsa oricărei referiri la manifestările spontane. Această lacună are consecinţe reale, în sensul în care protestatarii pot primi sancţiuni. Deci, problema este în lege şi nu la protestatari, care au dreptul de a-şi exprima, fără nicio restricţie, drepturile fundamentale”, a declarat Şova. În plus, el spune că românii trebuie să fie lăsaţi să-şi manifeste nemulţumirile aşa cum se procedează în restul ţărilor civilizate. „În Franţa sunt prevăzute sancţiuni pentru cei care îngrădesc dreptul la întruniri. În Italia, pentru a beneficia de acest drept trebuie doar să notifici autorităţile, nu să ceri aprobare ca la noi”, a mai spus senatorul, dând exemplul unor ţări precum Scoţia şi Republica Moldova.
OAMENII VOR ALEGERI ANTICIPATE La rândul său, vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan, consideră că prezenţa masivă a forţelor de ordine - un jandarm la patru protestatari - dovedeşte frica actualei puteri faţă de protestele din stradă şi preocuparea acesteia de a se menţine la putere chiar cu preţul unor violenţe nesfârşite. El face apel la şeful statului şi la partidele aflate la putere să stabilească un calendar pentru organizarea alegerilor anticipate în martie, pentru că în opinia sa este „singura soluţie care ar duce la detensionarea situaţiei existente în societate”, fiind şi o doleanţă a celor aflaţi în stradă.