Detalii înfiorătoare. Un militant grec, care se afla la bordul feribotului turc Mavi Marmara cu destinaţia Gaza, a acuzat forţele israeliene că au ucis unul dintre turcii de pe navă pentru că acesta asigura difuzarea pe Internet a imaginilor cu raidul. “Până la jumătate de oră după atac şi în pofida războiului electronic, Mavi Marmara continua să trimită imagini pe Internet graţie unui sistem ultramodern pe care îl administra un voluntar turc. Ulterior, l-am văzut mort, cu un glonţ în frunte”, a afirmat Dimitris Plionis pentru cotidianul de stânga “Eleftherotypia”. “Israelienii au avut ca prioritate să pună capăt difuzării imaginilor. Pe vapor, turcii au instalat poate o sută de camere care transmiteau fără întrerupere imagini. Sistemul a căzut când administratorul lui a fost asasinat”, a adăugat mecanicul, unul dintre cei doi greci aflaţi la bordul feribotului turc. Nouă cetăţeni turci, dintre care unul avea şi cetăţenie americană, au fost ucişi în timpul raidului asupra Mavi Marmara, nava amiral a convoiului. Israelul, care susţine că trupele sale au tras pentru a se apăra, difuzează de atunci numeroase imagini pentru a-şi susţine versiunea. Totodată, majoritatea celor 37 de activişti greci care participau la operaţiunea pro-palestiniană au denunţat relele tratamente la care au fost supuşi în timpul asaltului şi detenţiei în Israel.
Şi un cotidian turc a publicat, duminică, fotografiile unor soldaţi israelieni însângeraţi, imobilizaţi de militanţi pe una dintre navele care transportau ajutor în Gaza. Cotidianul “Hürriyet” precizează că aceste fotografii au fost recuperate de pe un card de memorie şters de armata israeliană. Una dintre fotografii, publicată pe prima pagină, înfăţişează un soldat israelian care îşi ţine o mână la ceafă, având pe faţă sânge şi cămaşa descheiată. Altă fotografie înfăţişează acelaşi soldat ţinându-se de nas, în timp ce o rană de la cap îi sângerează, târât pe scări de un militant. Autopsiile au arătat că cele nouă victime aveau răni multiple de gloanţe, în unele cazuri trase de la mică distanţă.
Pe de altă parte, şapte persoane care se aflau la bordul navei cargo irlandeze Rachel Corrie au ajuns, duminică, în Iordania, după ce au fost expulzate de Israel. Un cubanez şi şase malaiezieni, între care deputatul Mohd Nizar Zakaria, doi ziarişti ai televiziunii TV3 şi trei angajaţi ai organizaţiei malayeziene Perdana Global Peace, au trecut prin punctul de trecere a frontierei de pe podul Allenby. Nava cargo Rachel Corrie, închiriat de o organizaţie irlandeză pro-palestiniană, a fost capturat sâmbătă fără violenţă de către comando-uri ale marinei israeliene în apele internaţionale într-un moment în care încercau să ajungă în Fâşia Gaza, aflată sub blocadă.
Efecte secundare. Zeci de mii de persoane au manifestat, sâmbătă, împotriva Israelului la Paris, Londra, Istanbul şi în alte oraşe, la cinci zile de la tragedie. Papa Benedict al XVI-lea a lansat, duminică. în Cipru, un apel pentru pace în Orientul Mijlociu, îndemnând comunitatea internaţională la un efort urgent şi comun pentru eliminarea tensiunilor din regiune pentru a nu degenera în tragedii mari. Criza are şi efecte secundare. Înalta Curte Administrativă din Egipt a confirmat o decizie care îi deposedează de cetăţenie pe egiptenii care se căsătoresc cu femei israeliene. Decizia nu se aplică egiptenilor căsătoriţi cu femei arabe care au cetăţenie israeliană.
Marina turcă, paznic pe drumul către Gaza. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, ar putea să încerce personal să forţeze blocada impusă de Israel Fâşiei Gaza, deplasându-se către acest teritoriu palestinian pe mare, susţine cotidianul libanez “al-Mustaqba”. Cotidianul susţine că premiul Erdogan analizează şi posibilitatea de a trimite nave ale Marinei turce pentru a însoţi pe viitor vapoarele care se îndreaptă către Fâşia Gaza. Şi Gardienii Revoluţiei, corpul militar de elită al regimului iranian, sunt dispuşi să ofere o escortă militară vaselor care încearcă să spargă blocada impusă de Israel în Fâşia Gaza.