“L-am văzut pe Băsescu cum scria rapoarte pentru Securitate”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dobre Boroş, coleg de facultate cu preşedintele ţării la Institutul “Mircea cel Bătrîn” din Constanţa:

“L-am văzut pe Băsescu cum scria rapoarte pentru Securitate”

Eveniment 26 August 2006 / 00:00 3175 accesări

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, doi martori care susţin că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securităţi. Dobre Boroş, absolvent al Institutului “Mircea cel Bătrîn” din Constanţa şi director adjunct al SPP în perioada 1993-1996, a declarat că l-a văzut pe Băsescu, de cinci-şase ori, cum scria note informative cînd era în anii doi-trei la Institut. Potrivit afirmaţiilor lui Boroş, în general, cei turnaţi la Securitate aveau probleme dintre cele mai grave, mergîndu-se pînă la excluderea acestora de la Institut. La rîndul său, Petrică Gheorghiu, fost ofiţer de marină, susţine că, în 1990, Inspectoratul de Navigaţie Civilă Constanţa a hotărît demiterea actualului şef de stat, pe atunci inspector, pe motiv că era colaborator al Securităţii. Întrucît urmele dosarului lui Băsescu nu pot fi ignorate, PRM a decis să ceară începerea procedurii pentru suspendarea din funcţia de preşedinte a lui Traian Băsescu.

PRM intenţionează să înceapă procedurile pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Anunţul a fost făcut de liderul formaţiunii politice, Corneliu Vadim Tudor, care susţine că principalul motiv pentru care partidul său a luat această decizie este acela că şeful statului ar fi colaborat cu Securitatea. Liderul PRM a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, cel tîrziu în luna octombrie, Băsescu va fi suspendat din funcţie şi că, pentru aceasta, PRM a avut negocvineri cu reprezentanţii altor partide. Pentru a-şi susţine afirmaţiile potrivit cărora şeful statului ar fi colaborat cu fosta Securitate, Vadim a invitat la conferinţă două persoane despre care a spus că "vor face lumină" în cazul biografiei lui Băsescu şi care vor demonstra că şeful statului a fost şi turnător la Securitate şi infractor. Cei doi sînt fostul director adjunct al SPP, Dobre Boroş, şi Petrică Gheorghiu, primul spunînd că a fost coleg al şefului statului la Institutul de Marină din Constanţa. Vadim a declarat că nu-l acuză pe Băsescu pentru colaborarea acestuia cu Securitatea, dar consideră că şeful statului nu are voie să mintă: "Cum i-ar sta lui Vadimir Putin să-şi falsifice biografia?” “Noi răspundem cerinţei lui Băsescu - «Daţi-mi dosarul şi-l public!». I-l vom da!", a adăugat Vadim Tudor.

Dobre Boroş, absolvent al Institutului "Mircea cel Bătrîn", cu un an mai mare decît Traian Băsescu şi director adjunct al SPP în perioada 1993-1996, a afirmat că actualul şef al statului era unul dintre turnătorii de la Institutul de Marină. Boroş a declarat că “l-am văzut pe Băsescu cum scria note informative cînd era în anii doi-trei la institut”. El a precizat, răspunzînd întrebărilor lui Vadim Tudor, că, în general, cei turnaţi la Securitate de diverse persoane aveau probleme dintre cele mai grave, mergîndu-se pînă la excluderea acestora de la institut. De asemenea, Boroş l-a contrazis pe Băsescu: "Dînsul mizează că au dispărut aceste dosare. Însă sînt urme ale lor. Se pot găsi sinteze pe care Direcţia Constanţa le trimitea către şeful Direcţiei de contraspionaj la armată". Fostul director adjunct al SPP s-a mai arătat nemulţumit şi de faptul că Băsescu tot vorbeşte despre şantajabili şi despre corupţi, în condiţiile în care "tu nu eşti Albă ca Zăpada". El a mai declarat că Băsescu pune uneori SPP în situaţii delicate, susţinînd că există înregistrări video, din martie - aprilie 2005, cînd şeful statului a sărit de două ori gardul pentru a părăsi Palatul Cotroceni. La rîndul său, Petrică Gheorghiu, fost ofiţer de marină, a susţinut că l-a cunoscut pe Băsescu întîmplător, arătînd că acesta era, în 1989, inspector-şef la Navigaţia Civilă Constanţa. El a susţinut că, în 1990, Băsescu era inspector şi că la nivelul Inspectoratului Constanţa s-a făcut o şedinţă în care s-a hotărît demiterea actualului şef de stat pe motiv că era colaborator al Securităţii.

Preşedintele poate fi suspendat din funcţie de către Parlament

Deşi Vadim Tudor susţine că PRM a avut negocvineri cu reprezentanţii altor partide, PSD susţine că nu a fost consultat cu privire la iniţiativa de declanşare a procedurii de suspendare din funcţie a lui Băsescu şi va decide în privinţa susţinerii unui astfel de demers în funcţie de argumentele prezentate. Purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu, a precizat că există o procedură care trebuie respectată în astfel de cazuri. Conform articolului 95 din legea fundamentală, "în cazul săvîrşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale". Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntîrziat, la cunoştinţă şefului statului. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui. "Trebuie să privim lucrurile cu discernămînt. Avem criticile noastre la adresa preşedintelui, dar de aici pînă la a începe proceduri de suspendare fără dovezi clare, e un drum lung", a declarat, la rîndul său, preşedintele PSD, Mircea Geoană.



12