Lansare editorială pentru restabilirea adevărului istoric

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lansare editorială pentru restabilirea adevărului istoric

Cultură 22 Decembrie 2010 / 00:00 475 accesări

Deşi, în prezent, mii de români se bucură de vacanţe pe litoralul bulgăresc, foarte puţini cunosc istoria nedreaptă, mult timp cenzurată, prin care sudul Dobrogei a fost desprins din harta ţării în perioada sângeroasei dictaturi a controversatului rege Carol al II-lea. Pentru că lucrările care abordează acest subiect extrem de delicat din trecutul ţinuturilor româneşti de la Marea Neagră sunt insuficiente în raport cu însemnătatea istorică şi actuală, apariţia unor cărţi documentate pe această temă nu poate decât să fie salutată cu profund respect, interes şi entuziasm. Astfel, Cercul Militar Constanţa a găzduit, ieri, lansarea unei cărţi de referinţă în biblioteca celor ce sunt interesaţi de istoria Dobrogei şi, implicit, a graniţelor europene de la Marea Neagră. Lucrarea, intitulată „Schimbul de populaţie româno-bulgar. Implicaţiile asupra românilor evacuaţi. Documente (1940-1948)” este rodul muncii a doi apreciaţi cercetători, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman şi dr. Nicoleta Grigore.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării şi ai principalelor instituţii de cultură din oraş, dar şi trăitori ai acestei triste file a perioadei interbelice. În prezidiu au subliniat importanţa acestui studiu reputatul istoric constănţean prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu şi conf. univ. dr. Stoica Lascu, şeful catedrei de Istorie de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius”.

„Cartea se adresează atât specialiştilor, publicului larg, familiilor şi urmaşilor celor care au suferit calvarul schimbului de populaţie în 1940. Ea este distribuită la 70 ani de la semnarea tragicului Tratat de la Craiova, la 7 septembrie 1940, prin care România a fost obligată să cedeze Bulgariei cele două judeţe din sudul Dobrogei, Caliacra şi Durostor, totodată convenindu-se şi asupra unui schimb obligatoriu de populaţie între etnicii celor două ţări vecine. Lucrarea cuprinde o colecţie de documente, unele inedite, din patrimoniul Serviciilor Judeţene al Arhivelor Naţionale din Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi sau centrale, dar şi documente din arhivele Ministerului Afacerilor Externe”, a precizat dr. Virgil Coman.

„Timp de zece luni, m-am ocupat de partea de cercetare, identificare, depistare şi prelucrare a documentelor. Am selectat o serie de instrucţiuni, ordine, circulare, rapoarte şi referate privitoare la problema schimbului de populaţie româno-bulgar şi implicaţiile asupra populaţiei evacuate. Am urmărit să evidenţiem în primul rând impactul asupra populaţiei evacuate”, a declarat cosemnatarul studiului, dr. Nicoleta Grigore.

Locaţia aleasă de autori pentru lansarea captivantei cărţi, Cercul Militar, are o semnificaţie deosebită: clădirea a aparţinut, în perioada smulgerii teritoriilor româneşti din sudul ţării, Prefecturii Constanţa, apoi rezidenţei regale a Ţinutului „Marea”, în cadrul căreia a luat fiinţă Serviciul Evacuări.



12