Lansarea implementării Sistemului European de Verificare a Medicamentelor, la nivel național

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lansarea implementării Sistemului European de Verificare a Medicamentelor, la nivel național

Sănătate 09 Februarie 2018 / 17:20 950 accesări

O echipă a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), condusă de dr. Alexandru Velicu, președintele Agenției, a participat la conferința Siguranța pacientului prin siguranța medicamentului – 1 an până la operationalizare, organizată de Organizația de Serializare a Medicamentelor (OSMR).

Mesajul președintelui ANMDM, pe tema implementării, la nivel național, a Directivei Europene privind evitarea intrării medicamentelor falsificate în lanțul autorizat de distribuție, s-a alăturat celorlate mesaje, transmise de Administrația Prezidențială, ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, Ministerul Sănătății, Directorul General al Organizației Europene de verificare a Medicamentelor (EMVO), Reprezentanta Comisiei Europene în România, Responsabilul pentru domeniul Sănătății al GS1Global și directorul tehnic al OSMR.

Participarea la acest eveniment, prilejuit de lansarea publică a implementării Sistemului European de Verificare a Medicamentelor la nivel național, cu un an înainte de a deveni operațional, a însemnat pentru ANMDM o onoare și în același timp o obligație asumată prin însăși misiunea instituției: protejarea şi promovarea sănătăţii publice.

În cuvantul său, dr. Velicu a subliniat pe lângă importanța directivei europene, faptul că ANMDM s-a concentrat în ultimii ani, în limita de competență a instituției, pe prevenirea falsificării medicamentelor, printr-o implicare crescândă în această activitate. În acest sens, colaborarea, iniţiată în 2010, cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, a avut ca obiectiv principal, stabilirea cadrului general pentru cooperarea bilaterală şi schimbul de informaţii în domeniul falsificării medicamentelor de uz uman, în conformitate cu atribuţiile şi competenţele specifice prevăzute de legislaţia în vigoare.

Remarcabil în domeniul combaterii falsificării medicamentelor a fost și implicarea României în proiectul ”SAVEmed Microstructure secured and self-verifying medicines”, iniţiat de UNICRI (United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute), respectiv colaborarea interinstituţională în baza Protocolului privind prevenirea şi combaterea contrafacerii şi traficului de produse medicamentoase, semnat în cadrul proiectului.

Prin aceste demersuri s-a creat cadrul de aplicare a prevederilor Directivei 2011/62/UE, transpusă în legislaţia naţională prin OUG nr. 91/decembrie 2012.

Dr. Velicu a precizat rolul ANMDM în procesul de implementare a Directivei medicamentelor falsificate, în conformitate cu Regulamentul delegat 2016/161, subliniind totodată totala deschidere a ANMDM în ceea ce privește angajarea întregului colectiv în această activitate. În încheierea mesajului sau, președintele ANMDM și-a exprimat convingerea că procesul de implementare a directivei europene, până la data limita de 9 februarie 2019, va fi unul de succes, prin efortul conjugat al industriei farmaceutice și autorităților de profil din România: Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și ANMDM.



12