Un fulger care a ajuns în apropierea rampei de lansare a navetei Atlantis a determinat Nasa să amîne cu 24 de ore decolarea navetei, care ar fi trebuit să aibă loc în cursul zilei de duminică. Nasa a luat decizia amînării lansării pentru a putea verifica buna funcţionare a sistemelor de lansare şi a celor de zbor. "Pentru moment nu avem suficiente date pentru a evalua corect impactul fulgerului", a declarat LeRoy Cain, responsabil cu operaţiunile de pregătire a lansării. El a adăugat că naveta nu a fost atinsă de fulger. Potrivit sursei citate, numai sistemele electrice de lansare de la sol şi cele de colectare a datelor de zbor ar putea fi afectate. Pentru a se stabili dacă s-au înregistrat sau nu daune, inginerii Nasa vor folosi amînarea lansării pentru a efectua o serie de teste, ca să se asigure că totul funcţionează perfect.
LeRoy Cain a precizat că fulgerul a lovit paratrăsnetul care protejează rampa de lansare şi naveta şi a prezentat şi imagini video ale evenimentului. Responsablii Nasa şi-au manifestat îngrijorarea şi în ceea ce priveşte previziunile meteorologice, care precizau că există 60% şanse să aibă loc furtuni sau ploi în cursul zilei de duminică, ceea ce ar conduce la încă o amînare a lansării. Pentru moment, lansarea navetei este prevăzută să aibă loc astăzi, la ora 20.04 GMT, de la Centrul Spaţial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral, în statul american Florida. Pentru astăzi, prognoza meteorologică este mai bună, existînd numai circa 20% şanse ca vremea să împiedice lansarea, a declarat Kaleb Nordgren, meteorolog Nasa, care a reamintit că furtunile sînt extrem de frecvente în Florida, în cursul verii.
Lansarea navetei Atlantis ar fi cea de-a treia lansare către Staţia Spaţială Internaţională, după accidentul Columbiei. În cursul misiunii de 11 zile pe Staţia Spaţială Internaţională, Atlantis şi cei şase membri ai echipajului său, o femeie şi cinci bărbaţi, vor livra şi instala două module de producţie de energie electrică, inclusiv o antenă solară cu anvergura de 73 de metri. Cele două unităţi reprezintă partea cea mai grea a structurii Staţiei Spaţiale Internaţionale, cîntărind în total aproximativ 16 tone. Antena solară şi celelalte elemente vor contribui la sporirea capacităţilor de producţie de energie electrică la bordul staţiei, a cărei construcţie se află la jumătate şi care este considerată crucială pentru viitorul explorării spaţiale umane. Instalarea celor două module este un proces complex, care va necesita trei ieşiri în spaţiu a două echipe de cîte doi astronauţi. Procesul ar putea dura în total 20 de ore.