Condiţiilor meteorologice nefavorabile au cauyat o nouă amînare a lansării navetei americane Discovery. Următoarea tentativă va avea loc marţi, chiar de ziua naţională a Statelor Unite. Ar fi vorba despre o premieră întrucît nu s-a mai lansat niciodată o navetă pe data de 4 iulie.
Totodată, inginerii de la NASA au descoperit o mică fisură în spuma izolatoare ce acoperă rezervorul extern al navetei a cărei lansare era prevăzută, în principiu, pentru ziua de azi.
O bucată de spumă izolatoare de 700 de grame a stat la originea accidentului navetei Columbia, pe 1 februarie 2003. Respectiva bucată de spumă a străpuns protecţia termică a aripii stângi a acesteia. Vehiculul spaţial s-a dezintegrat în momentul reintrării în atmosferă. În iulie 2005, o bucată de spumă izolatoare s-a desprins de pe rezervorul extern, la puţin timp după lansarea navetei Discovery, fără să afecteze, însă, naveta. Cea mai mare bucată de spumă s-a desprins de pe structura care proteja cablurile şi liniile de presurizare de la aripi, din cauza curenţilor puternici produşi la lansare. Inginerii au propus înlăturarea a două paravînturi de spumă, eliminînd şi eventualul pericol ca alte bucăţi din acest material să se mai desprindă.
Fiecare amînare a lansării costă aproximativ un milion de dolari, pentru plata orelor suplimentare efectuate de personal şi pentru cele două milioane de litri de hidrogen şi oxigen lichid, combustibilul pentru rezervorul extern care trebuie golit de fiecare dată. Previziunile meteorologice pentru ziua de marţi indică 60% şanse de condiţii favorabile pentru lansare. Viitorul zbor al navetei Discovery este crucial pentru Staţia Spaţială Internaţională, doar pe jumătate construită, şi pentru programul de explorare spaţială al Statelor Unite, care doresc să realizeze un zbor uman pe Lună pînă în anul 2018 şi un altul pe Marte.