Comunitatea internaţională a răsuflat uşurată după anunţul că racheta lansată de Coreea de Nord s-a dezintegrat la scurt timp după decolare, informaţie confirmată de Ministerul sud-coreean al Apărării. Racheta a zburat pentru scurt timp, înainte de a se dezmembra şi a se prăbuşi în apă. Regimul de la Phenian a recunoscut eşecul, care cu siguranţă nu va trece nepedepsit. Dispozitivul era o rachetă Taepodong-2, o rachetă balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, conform Comandamentului de apărare aeriană nord-american (NORAD). Primejdia nu a trecut însă, pentru că regimul de la Phenian a ridicat nivelul de alertă a forţelor sale armate, după cum a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării. Nu este foarte clar dacă această decizie a fost adoptată înainte sau după test. Armata Populară a Coreei de Nord, bine echipată, numără circa 1,2 milioane de militari, la o populaţie totală de 24,5 milioane de persoane.
Reacţiile au fost prompte şi unanime în condamnarea acestei lansări care încalcă, conform SUA, rezoluţiile ONU din 2006 şi 2009 ce interzic Coreei de Nord orice test nuclear sau lansare care recurge la tehnologia rachetelor balistice. Casa Albă a condamnat „o provocare ce ameninţă securitatea regională, încalcă legea internaţională şi contrazice angajamentele recente ale ţării”. La rândul său, Coreea de Sud, aflată în conflict cu vecinul său din nord după sfârşitul războiului Coreei (1950-1953), a denunţat încălcarea clară a unei rezoluţii ONU şi „o provocare care ameninţă pacea şi securitatea peninsulei coreene şi a Asiei de Nord-Est”. Japonia a denunţat „o gravă provocare”. China nu a făcut declaraţii oficiale. Însă, atât oficialii de la Beijing, cât şi omologii de la Seul au ameninţat că vor doborî racheta, dacă le-ar fi ameninţat teritoriul. În mod surprinzător, Rusia a cerut regimului nord-coreean să nu realizeze lansarea, afirmând că ar încălca rezoluţia ONU. Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU au început, cum era de aşteptat, ieri, o reuniune de urgenţă, urmând să se pronunţe asupra unui proiect de declaraţie propus de SUA, care prezidează Consiliul de Securitate în luna aprilie. Urma să se discute şi un proiect de rezoluţie ce autorizează desfăşurarea de observatori pentru a monitoriza respectarea armistiţiului în Siria. Miniştrii Afacerilor Externe ai Grupului celor Opt State Puternic Industrializate, reprezentând Germania, Canada, SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia, care au încheiat o întâlnire la Washington, au apreciat că lansarea rachetei nord-coreene „subminează pacea şi stabilitatea în regiune”.
La Phenian, eşecul a fost mascat de o ceremonie de omagiere a predecesorilor defuncţi la care a participat liderul Kim Jong-Un. Postul public de televiziune nord-coreean a transmis imagini de la ceremonie. Kim Jong-Un i-a salutat pe zecile de mii de nord-coreeni adunaţi în centrul capitalei pentru a omagia noua statuie a lui Kim Il-Sung, fondatorul Coreei de Nord comuniste în 1948, şi a fiului acestuia, Kim Jong-Il, tatăl actualului lider, decedat în decembrie 2011.