Lansări editoriale la Academia Navală “Mircea cel Bătrîn”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lansări editoriale la Academia Navală “Mircea cel Bătrîn”

Cultură 19 Decembrie 2006 / 00:00 764 accesări

Biblioteca Universitară “Comandor Eugeniu Botez” din cadrul Academiei Navale “Mircea cel Bătrîn” a găzduit, ieri, un amplu eveniment cultural constînd în cinci lansări editoriale. În prezenţa cadrelor didactice civile şi militare, dar şi a studenţilor, scriitorii lect. univ. dr. Irena Chiru, dr. Cristian Barna, gen. Stan Petrescu şi dr. ing. Marian Rizea au lansat cele mai recente opere literare în domeniul geopoliticii, dar şi al domeniilor tangente - geografia, economia, politica şi viaţa socială. Cele cinci lucrări lansate: “Femei kamikaze”, “Imaginea României în lume”, “Terorismul. Ultima soluţie?”, “Apărarea şi securitatea europeană” şi “Securitatea informaţiilor clasificate”, au avut ca subiect comun apropiata aderarea a României la Uniunea Europeană (UE) şi consecinţele acesteia.

Lect. univ. dr. Irena Chiru prezintă, în cele două cărţi ale sale, “Femei kamikaze” şi “Imaginea României în lume”, un subiect destul de actual, actele teroriste şi modul în care România şi-a creat o imagine peste hotare, mai ales în ţările membre UE. “Este impresionant faptul că din ce în ce mai multe femei acceptă să participe la actele de terorism, de cele mai multe ori la terorismul sinucigaş. Şi mai uimitor este faptul că majoritatea sînt însărcinate şi sînt dispuse să rişte şi viaţa copilului”, a explicat autoarea. În lucrarea “Imaginea României în lume”, lect. univ. dr Irena Chiru le oferă celor interesaţi informaţii despre acea ramură a Relaţiilor Publice, cea care face referire la elementele de comunicare şi crearea imaginii, mai exact “diplomaţia publică”. Cititorii vor observa că autoarea a inserat în paginile lucrării şi cîteva “note de călătorie”, dar şi o rememorare a stereotipurilor lansate în secolele trecute şi preluate ulterior, pînă în zilele noastre, de mass media naţională sau internaţională.

Terorismul este tratat şi de dr. Cristian Barna în lucrarea intitulată “Terorismul. Ultima soluţie?”. Autorul menţionează că formele aşa-zisului “terorism nou” au luat amploare şi au generat consecinţe profunde, astfel încît se află în prim-planul agendei politice, economice, militare sau sociale a organizaţiilor interguvernamentale şi naţionale. Dr. Cristian Barna face referire şi la modul în care mass-media s-a implicat în acest fenomen, precum şi la raportul dintre respectarea drepturilor omului şi unele prevederi ale strategiilor antiteroriste. Studenţii universităţilor de profil vor observa, lecturînd această carte, că fenomenul studiat a fost abordat din perspectivă sociologică, care este completată de cea istorică şi politologică. Evenimentul de lansare s-a încheiat cu un concert de colinde susţinut de corul şi orchestra Academiei Navale “Mircea cel Bătrîn”, dirijat de comandorul Cornel Igant.

Taguri articol


12