Lanţul scumpirilor sufocă România!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la 1 iulie

Lanţul scumpirilor sufocă România!

Preţul gazelor depăşeşte… naturalul!
Eveniment 27 Iunie 2008 / 00:00 847 accesări

Media preconizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ca urmare a majorării costurilor cu achiziţia gazelor naturale în ianuarie - iunie 2008, precum şi pentru recuperarea parţială a diferenţelor de preţ înregistrate în aceeaşi perioadă de creştere a gazelor este, începînd cu 1 iulie, de 12,5%! Noile preţuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh în cazul E.ON GAZ România (în creştere cu 11,6% faţă de cele curente) şi de 104,70 lei/MWh în cazul Distrigaz Sud Bucureşti (în creştere cu 12,5% faţă de cele curente). „ANRE a analizat toate solicitările primite din partea furnizorilor de gaze naturale, în special Distrigaz Sud şi EON GAZ România, care au cerut adaptarea preţurilor reglementate la costurile reale de achiziţie a gazelor naturale din import, în condiţiile în care preţul de import pentru trimestrul trei este estimat la circa 480 dolari/1.000 metri cubi, în creştere cu 30% faţă de nivelul recunoscut în tarifele curente, respectiv 370 dolari/1.000 metri cubi”, au declarat reprezentanţi ai ANRE, precizînd că decizia de ajustare a preţurilor reprezintă o măsură necesară pentru asigurarea funcţionării normale a pieţei interne, pentru asigurarea continuităţii în furnizarea gazelor naturale şi pentru constituirea stocurilor de iarnă. După anunţul făcut de ANRE, reprezentanţi ai E.ON GAZ au declarat aseară că majorarea cu 11,6% a preţului final nu permite companiei să asigure securitatea furnizării şi nici acoperirarea costurilor şi pierderilor! Amintim că cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz şi Distrigaz Sud, au cerut majorări ale preţurilor la gaze de circa 25%! Ultima majorare a preţurilor gazelor livrate populaţiei, cu 8,5%, a avut loc pe piaţa românească la 2 februarie. Consumul de gaze din România se ridică la circa 17-18 miliarde de metri cubi şi este asigurat, în proporţie de 60-65%, de gazele produse de Petrom şi Romgaz. Restul, este importat, prin intermediari, de la Gazprom.

Tot de la 1 iulie intră în vigoare şi un nou sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe lîngă cantitatea de gaz consumată, va lua în calcul şi puterea calorică a gazului, ca parametru de calitate. Facturile vor continua să conţină informaţiile despre consum, exprimate în unităţi de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculată pe baza cantităţii de energie livrată fiecărui consumator, determinată prin înmulţirea consumului de gaze cu puterea calorifică superioară, se precizează în comunicatul ANRE.

Stingeţi lumina!

Dacă tariful gazelor naturale va suferi o modificare substanţială, nici costul energiei electrice nu se lasă mai prejos, majorîndu-se, tot de la 1 iulie, cu aproximativ 5,3% (pentru consumatorii casnici majorarea este de 4,4% faţă de preţul curent, la 0,3125 lei/kWh, aferent tarifului monom cu rezervare - n.r.). Reprezentanţi ai ANRE au precizat că această creştere este determinată de majorarea costurilor combustibililor, precum şi de investiţiile necesare pentru alinierea la standardele de mediu şi cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de seră (dioxidul de carbon), care nu se încadrează în limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene. Potrivit ANRE, conform reglementărilor europene, aceste tarife reflectă corect şi costurile de furnizare a energiei electrice în noile condiţii rezultate după separarea activităţilor de distribuţie de cele de furnizare a energiei electrice. Surse din ANRE au declarat ieri că preţul energiei electrice livrate consumatorilor finali va creşte, la 1 iulie, cu un procent de o singură cifră. Amintim că cea mai recentă majorare a preţului la electricitate - aproximativ 4% - a avut loc la 1 aprilie 2007.

Facturi… cu efect întîrziat!

Majorarea preţului gazelor naturale livrate populaţiei va duce la creşterea cu peste 10% a facturilor de întreţinere plătite în iarnă, iar cei care au centrale de apartament vor resimţi cel mai mult şi imediat aceste majorări, spun reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. „Cei mai afectaţi de aceste scumpiri vor fi cei care au centrale de apartament, care vor plăti din august cu aproape 10 lei în plus pentru consumul de gaze” a declarat ieri preşedintele Asociaţiei Federaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina. “Cei care sînt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor resimţi scumpirea gazelor abia la iarnă, cînd se aşteaptă o creştere a preţului gigacaloriei de aproape 15%”, susţine Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari “Habitat”, precizînd că facturile la întreţinere se vor scumpi în sezonul rece cu cel puţin 10%, în condiţiile în care factura la energie termică reprezintă peste 80% din totalul cheltuielilor. Spre exemplu, în medie, pentru o garsonieră se va plăti mai mult cu 15 lei, iar pentru un apartament cu 2 camere, cu 20 de lei. Încălzirea unei locuinţe cu trei camere va costa, în plus, 30 de lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce întreţinerea unui apartament cu patru camere va fi mai scumpă cu 40 de lei. Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de propietari, media facturilor plătite la întreţinere în această iarnă s-a situat între 150 de lei pentru o garsonieră şi 400 de lei pentru un apartament de patru camere.

Ajutor de la stat pentru cei cu venituri mici

Săptămîna viitoare, Guvernul va aproba un proiect de act normativ prin care se va acorda un ajutor suplimentar în valoare de 150-200 de milioane de lei în vederea compensării majorării preţului la gaze, a declarat ieri ministrul Muncii, Paul Păcuraru. Potrivit demnitarului, aproape 800.000 de români (peste cei 4.313.243, care au primit deja banii) vor beneficia de aceste ajutoare, care se vor acorda doar după majorarea tarifelor.

„La consumator se adună impactul de pe tot lanţul (de scumpiri)”

„Sigur că efecte (ale majorării preţului la utilităţi - n.r.) există, iar costul energiei se resimte de la cultura cerealelor pînă la vînzarea în magazine. La consumator se adună impactul de pe tot lanţul”, a afirmat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, arătînd că, în general, preţurile produselor nu cresc cu acelaşi procent cu care au crescut utilităţile, “ci undeva la jumătate”. Firmele din domeniul morărit-panificaţie nu vor avea motive să majoreze preţurile pînă în toamna aceastui an, întrucît procesatorii vor începe să lucreze cu grîu din noua recoltă, care în mod normal va avea un preţ mai scăzut, a declarat preşedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu. “Pînă în toamnă, în morărit şi panificaţie n-ar trebui să avem scumpiri, pentru că intrăm cît de curînd pe grîul din noua recoltă, care are în mod normal un preţ mai scăzut, avînd doar cheltuielile de cultură. Pînă începem să cumpărăm grîu de la depozitari nu ar trebui să fie majorări. În general, din octombrie nu mai cumpărăm direct de la producători”, a afirmat Popescu. El a arătat că, de preţul grîului din noua recoltă nu este deocamdată cunoscut, acesta ar trebui să fie, în mod normal, cu 20-25% mai redus faţă de cel valabil în luna iunie. “La recoltare va fi mai mic şi va absorbi din creşterea preţurilor la utlităţi (...) Dacă producătorii de pîine pot sta încă liniştiţi, producătorii de zahăr cei mai afectaţi de scumpirea utilităţilor vor fi rafinatorii de zahăr brut sau cei care încep campania de procesare a zahărului după 1 iulie. Reprezentantul Agrana România, Emilian Dobrescu, estimează o creştere a costului de producţie de 1-3%, care va duce implicit la o majorare a preţului produsului finit. “Depinde de tehnologia folosită de fiecare, cheltuielile diferă de la fabrică la fabrică. Avînd în vedere procentele cu care au fost majorate gazele şi energia electrică, estimez că vom avea o creştere a costului de producţie de la 1 pînă la 3%”, a declarat Dobrescu, adăgînd că mai puţin afectate vor fi companiile care au zahăr în stoc. Dan Popovici, directorul de vînzări al Lemarco, apreciază că firmele care produc zahăr din sfeclă vor simţi efectele negative ale scumpirii utilităţilor, odată cu noua recoltă, de la 1 octombrie.



12