Lapoviță și ninsoare până în martie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vremea rea se întoarce

Lapoviță și ninsoare până în martie

Vremea 18 Februarie 2018 / 17:19 1324 accesări

Meteorologii anunţă o nouă schimbare a vremii. Se anunţă lapoviţă şi ninsori în mare parte din ţară, iar temperaturile vor scădea brusc până la limita gerului săptămâna aceasta. Vremea va fi în general închisă. Vor fi precipitații sub formă de ninsoare la deal și la munte, în nord-est și mixte, local, în restul teritoriului. Vor fi condiții de polei. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 și 8 grade, iar cele minime între -6 și 4 grade. După o lună februarie cu temperaturi peste medie, îndeosebi în zonele de sud și sud-est, luna martie va veni cu valori termice peste medie în aceleași regiuni. Cu toate acestea, se anunță precipitații care vor fi peste cele normale în această perioadă.

În martie, temperatura medie lunară a aerului se va situa peste norma climatologică în sudul şi sud-estul ţării şi va fi apropiată de normă în restul teritoriului, se arată în prognoza meteo a ANM. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zonele Transilvaniei şi Moldovei (între -1 şi 5 grade Celsius). Valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Banat, Crişana şi Oltenia, şi vor fi cuprinse între 3 şi 7 grade Celsius. Media multianuală lunară pentru luna martie, conform măsurătorilor, este de 3,5 grade Celsius. Precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării în prima lună calendaristică de primăvară. Media climatologică pentru luna martie este stabilită la 38,3 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 60 l/mp), Oltenia (59 l/mp), Crişana şi Transilvania (până la 54 l/mp), Banat (până la 53 l/mp). În Dobrogea se vor consemna precipitaţii între 17 şi 39 l/mp, iar în Moldova între 24 şi 36 l/mp.

Potrivit ANM, în luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în sudul, sud-estul şi local în vestul ţării şi se vor situa sub mediile climatologice în celelalte regiuni.

Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare vor avea, în general, o tendinţă spre excedent, faţă de cele stabilite prin măsurători la 51,3 l/mp. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Taguri articol


12