Laptele şi fructele, distribuite la comun în şcoli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CE: „Să mâncăm sănătos pentru a ne simţi bine”

Laptele şi fructele, distribuite la comun în şcoli

Justiție 31 Ianuarie 2014 / 00:00 511 accesări

Comisia Europeană (CE) a publicat, ieri, o propunere de includere într-un cadru comun a două programe destinate şcolilor care au fost până în prezent separate, respectiv Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi Programul de distribuire a laptelui în şcoli. În contextul scăderii consumului acestor produse de către copii, obiectivul este de a aborda într-un mod mai eficace alimentaţia deficientă, de a consolida elementele educative ale programelor şi de a contribui la lupta împotriva obezităţii. Sub deviza „Să mâncăm sănătos pentru a ne simţi bine”, acest program consolidat, conceput după modelul „de la fermă la şcoală”, va pune accent pe măsurile educative menite să îi sensibilizeze mai mult pe copii în legătură cu obiceiurile alimentare sănătoase, cu gama de produse agricole disponibile, precum şi cu aspectele privind durabilitatea, mediul şi deşeurile alimentare. „Prin schimbările propuse astăzi (n.r. - ieri), dorim să ne sprijinim pe programele existente, pentru a pune capăt tendinţei de scădere a consumului şi pentru a-i sensibiliza pe copii în legătură cu beneficiile oferite de aceste produse. Aceasta este o măsură importantă pentru încurajarea unor modificări durabile ale obiceiurilor alimentare ale copiilor şi pentru creşterea sensibilizării asupra provocărilor importante cu care se confruntă societatea. De asemenea, îmi exprim speranţa că această iniţiativă va constitui o excelentă oportunitate de a consolida legăturile dintre comunitatea agricolă şi copii, părinţi şi profesori, în special în zonele urbane”, a declarat, ieri, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în conferinţa de presă cotidiană a CE. Potrivit acestuia, problema obezităţii rămâne la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 9 ani. Conform datelor deţinute în prezent, o treime dintre aceşti copii au probleme din cauza obezităţii. Comisarul european a precizat că cele două scheme existente până în prezent datau din 1977 - pentru lapte, respectiv din 2009 - cea pentru legume şi fructe.

El a remarcat, în context, că firmele care produc produse procesate, de multe ori pe bază de zahăr, care nu sunt întotdeauna foarte sănătoase pentru copii, au mijloace financiare de promovare a acestor produse foarte consistente. „Şi atunci, mi se pare normal să venim cu o politică publică, cum e politica agricolă comună, cu susţinere financiară, pentru a promova şi alimentaţia sănătoasă şi în interesul copiilor, dar şi în interesul agricultorilor“, a menţionat comisarul european.

Noul program va funcţiona în baza unui cadru juridic şi financiar comun, care va permite îmbunătăţirea şi simplificarea cerinţelor administrative ale celor două programe existente. Existenţa acestui cadru unic va reduce sarcinile de gestionare şi de organizare ale autorităţilor naţionale, ale şcolilor şi ale furnizorilor şi va spori eficienţa programului.



12