Lăsaţi fără bani şi fără mâncare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Drama angajaţilor SC Murfatlar România SA

Lăsaţi fără bani şi fără mâncare

Social 15 August 2012 / 00:00 1891 accesări

De la intrarea României în criza economică, majoritatea analiştilor economici au afirmat că una din modalităţile prin care ţara noastră va reuşi să depăşească această perioadă o reprezintă întărirea sectorului agricol. Din păcate, la fel ca multe alte sfaturi ale specialiştilor, şi acesta a fost ignorat de fosta guvernare portocalie, care în loc să exploateze potenţialul agricol al ţării, a ales să lase de izbelişte respectivul sector. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, în lipsa ajutorului guvernamental, chiar şi cei mai mari producători agricoli par să aibă probleme. Aproape 50 de persoane au protestat, ieri, în faţa sediului firmei SC Murfatlar România SA, din localitatea constănţeană Murfatlar, nemulţumiţi că nu au fost plătiţi pentru munca depusă. Potrivit unuia dintre şefii de echipă care-i coordonează pe muncitori, Nicolae Stoian, între lucrători şi conducerea societăţii au fost încheiate contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. „Am început munca pe 7 mai 2012, iar lucrările (printre care s-au numărat şi curăţarea terenului pe care se află viţa de vie de buruieni, săpatul şi afânatul solului) trebuiau încheiate până pe 8 august. Ne-am respectat partea noastră de contract, şi pe 8 august am terminat treaba. Ni s-a promis că până pe 10 august ne vom primi banii, dar suntem deja la jumătatea lunii şi am primit numai promisiuni, fiind amânaţi de pe o zi pe alta”, a spus Nicolae Stoian. El a precizat că, pe cele aproape 3.000 de hectare de teren cultivate cu viţă-de-vie au lucrat peste 100 de persoane, toate venite din alte judeţe (Iaşi, Botoşani şi Călăraşi), împreună cu familiile.

PÂINE CU STRUGURI „Pe durata contractului suntem cazaţi într-o fostă fermă aparţinând societăţii, iar mâncarea ne este asigurată de angajator, banii urmând să ne fie opriţi din salarii. Noi nu avem nicio altă sursă de venit. Dacă vrem să ne cumpărăm ceva, nu avem cu ce”, povesteşte un muncitor. Pentru a fi siguri că vor finaliza lucrările la timp şi-şi vor respecta contractul, oamenii au muncit inclusiv duminica. „Am muncit de dimineaţă până seară, pe căldurile alea groaznice, bând apă fierbinte. Când am venit aici aveam 70 de kilograme, acum uitaţi-vă în ce hal am ajuns. Nu poţi să-i faci aşa ceva unui om de 60 de ani”, a povestit, revoltat, Valeriu Vasiliu. Potrivit unui alt muncitor, mai grav este faptul că, de aproape o săptămână, oamenii primesc drept mâncare o singură pâine pe zi, de familie. „Mâncăm pâine cu struguri, dar nu din cei copţi, pentru că dacă ne prind paznicii că adunăm struguri copţi ne iau la bătaie, zic că-i furăm ca să-i vindem. Nu putem să trăim aşa”, a mai spus Aurel Pandel. Pentru întârzierea salariilor, conducerea societăţii invocă neplata subvenţiilor datorate de statul român. „Vom plăti salariile când o să reuşim să ne luăm banii din subvenţii. S-au făcut înţelegeri cu muncitorii şi li s-a adus la cunoştinţă faptul că îşi vor primi banii, eşalonat”, a declarat directorul SC Murfatlar România SA, Viorel Potârniche. În ceea ce priveşte afirmaţiile angajaţilor privind lipsa mâncării, directorul a ţinut să menţioneze că este asigurată hrana şi că nu sunt probleme. Situaţia din cadrul societăţii a fost adusă în atenţia reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanţa, care au declarat că o echipă de inspectori se va prezenta la sediul SC Murfatlar mâine dimineaţă.

În urma protestului de ieri şi a intervenţiei echipei „Telegraf”, angajaţii au fost informaţi de conducerea societăţii Murfatlar că, de astăzi, vor primi mâncarea corespunzătoare. „Am discutat cu membrii conducerii şi ne-au asigurat că de mâine (astăzi - n.r.) vom primi mâncare, iar până la sfârşitul săptămânii vom primi şi banii”, a spus Nicolae Stoian.

Taguri articol


12