De fiecare dată când viteza vântului creşte, de fiecare dată când este o ninsoare mai abundentă sau de fiecare dată când plouă mai tare, sute de constănţeni rămân fără energie electrică. Prin urmare, nici weekend-ul care tocmai a trecut nu a făcut excepţie. Ninsorile abundente şi viscolul, dar şi refuzul conducerii Enel de a investi în securizarea liniilor electrice şi în modernizarea şi redimensionarea transformatoarelor cu probleme au lăsat pe întuneric 77 de localităţi de la nivelul judeţului Constanţa. Nici locuitorii municipiului Constanţa nu au fost „iertaţi”. Printre cei mai afectaţi se numără locuitorii de pe strada Soarelui, din cartierul Km 5, unde aproape 40 de case au rămas fără energie electrică. Mai grav, aparatura electrică şi electrocasnică s-a ars, pagubele fiind de câteva sute de milioane de lei. „Soţia mea se uita la televizor şi, dintr-o dată, a auzit un bubuit venind dinspre centrala electrică. Când a venit în hol, din centrală ieşea fum. Pe lângă centrală, mi-au mai ars trei televizoare, frigiderul şi un aparat video. Numai centrala m-a costat 50 de milioane de lei vechi. Aştept să vină echipele Enel, să le dau o listă cu păgube şi să-mi plătească aparatura”, povesteşte Ion Iordache, care locuieşte la nr. 12B. În situaţia lui sunt şi ceilalţi vecini, fiecare aşteptând să revină curentul elctric pentru a putea vedea, cu exactitate, care sunt pagubele suferite. „Până când revine curentul, stăm în întuneric şi în frig, pentru că nu putem porni centralele”, a spus şi Mihail Ene, care stă la nr. 21.
CUMPĂNA, 24 DE ORE ÎN FRIG ŞI BEZNĂ La nivelul judeţului, cea mai gravă situaţie a fost în localitatea Cumpăna, unde locuitorii stau în întuneric de peste 24 de ore, din cauza unui stâlp de medie tensiune care s-a rupt şi a căzut în şosea. Potrivit reprezentanţilor Enel, ieri seară, locuitorii din Cumpăna au fost conectaţi la două generatoare. Din păcate, cele două generatoare menţionate de Enel au existat numai pe hârtie, la ora închiderii ediţiei locuitorii din Cumpăna neavând curent încă.
„Dacă duminică la ora 11.00, în judeţul Constanţa, 77 de localităţi erau afectate de avarii, în aceeaşi zi, în jurul orei 19.00, mai erau afectate 39 de localităţi, printre acestea numărându-se şi Vadu, Traian, Vulturul, Călugăreni, Nistoreşti şi Peştera. Din cauza stării drumurilor, în anumite situaţii, echipele Enel au intervenit cu întârziere”, au declarat reprezentanţii Enel. Potrivit acestora, principalele cauze ale avariilor au fost izolatori sparţi, conductori rupţi, stâlpi de medie şi joasă tensiune rupţi, copaci şi crengi căzute pe liniile electrice aeriene, precum şi depunerile de chiciură pe elemente de reţea, care au dus la ruperea acestora. „Pe parcursul acestei seri (duminică – n.r.) sunt mobilizate 23 echipe Enel Distribuţie Dobrogea împreună cu alte echipe ale contractorilor care acţionează în judeţul Constanţa pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor”, au mai declarat reprezentanţii Enel.