Laszlo Borbely, bănuit că a organizat o licitaţie cu dedicaţie COTIDIANUL

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
135.000 de hectare de pădure, pentru un ocol silvic privat condus de o persoană cu nouă dosare penale

Laszlo Borbely, bănuit că a organizat o licitaţie cu dedicaţie COTIDIANUL

Social 03 Octombrie 2012 / 00:00 440 accesări

Ministerul Mediului şi Pădurilor a lăsat Direcţia Silvică Mureş fără 80% din suprafaţa împădurită pe care o avea în administrare. 135.000 de hectare de pădure care fac parte din Aria protejată din Masivele Montane Călimani-Gurghiu au fost transferate în administrarea Ocolului Silvic Privat Gheorgheni. Cazul a ajuns la începutul anului 2010 în atenţia Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor.

Audiat la Comisie, prefectul de Mureş de la acea vreme, Marius Paşcan, a fost întrebat cine se află în spatele Ocolului Silvic Particular Gheorgheni. Răspunsul prefectului numit în funcţie de PDL a fost: „Este domnul Borbely, evident. Domnul ministru Borbely personal.... sunt aceiaşi oameni care se mişcă pe zona aceasta a pădurilor. Ştiţi foarte bine cine a administrat şi cine a ras pădurile din Harghita. De altfel, săptămâna trecută, domnul Borbely s-a odihnit chiar la pensiunea acestui şef al Ocolului Silvic Privat din Harghita. De aici încolo cred că înţelege oricine”. Şeful Ocolului Gheorgheni, la momentul audierilor, era Melles Elod, despre care prefectul susţinea că „are vreo nouă dosare de urmărire penală” legate de activitatea acestuia în domeniul silvic.

În cadrul unei alte audieri, vicepreşedintele PDL al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, Adrian Gurzău, şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu modul în care a fost organizată licitaţia în urma căreia 135.000 de hectare de pădure din judeţul Mureş au ajuns în administrarea unui ocol silvic privat din judeţul Harghita. Domnul Gurzău i-a spus acest lucru ministrului UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, şi l-a întrebat dacă-l cunoaşte personal pe Melles Elod. Domnul Borbely a declarat în faţa comisiei: „Domnule Gurzău, refuz ceea ce aţi spus şi dacă puteţi să-mi demonstraţi acest lucru, demonstraţi-mi-l acum. (...) Deci, licitaţia a fost corectă, nu a fost nici un fel de suspiciune, nici înainte, nici după”.

La începutul anului 2010, prefectul de Mureş, Marius Paşcan, a sesizat Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, din cauză că Direcţia Silvică Mureş a pierdut licitaţia cu privire la administrarea 135.000 de hectare de pădure aflate într-o arie protejată în favoarea unui ocol silvic privat cu probleme. Conform plângerii prefectului de la acea vreme, „Ocolul Silvic Gheorgheni a patronat de-a lungul anilor un intens jaf forestier, defrişând arii extinse de pădure, în acest sens fiind pe rolul instanţelor, în prezent, mai multe dosare”. Prefectul Paşcan era contrariat şi de faptul că, la capitolul „competenţă ştiinţifică”, „Direcţiei Silvice Mureş i s-au dat zero puncte, în timp ce Ocolului Silvic Privat din Gheorgheni i s-au dat 35 de puncte”!!! În continuarea celor spuse de prefect, directorul Direcţiei Silvice Mureş, Vasile Miculi, a arătat că Ministerul Mediului şi Pădurilor nu i-a lăsat decât patru zile la dispoziţie pentru a pregăti documentaţia pentru licitaţie.

Prefectul de Mureş a ţinut să sublinieze că nu este normal ca 135.000 de hectare de pădure, şi încă dintr-o arie protejată, să fie date în grija unui ocol privat cu numai 30 de angajaţi. Un ocol care la licitaţie a promis că va investi 7 miliarde de lei în respectiva suprafaţă de pădure. Asta în condiţiile în care, spunea prefectul, „ei nu au avut niciodată un profit mai mare de 4 miliarde de lei, luat în ultimii cinci ani de zile încoace”. Despre cele 7 miliarde pe care Ocolul Silvic Privat Gheorgheni a promis că le va aloca Ariei protejate din Masivele Montane Călimani-Gurghiu a fost întrebat directorul PDL al Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru. Acesta a spus în faţa comisiei: „7 miliarde este o sumă imensă, în condiţiile în care toate unităţile administrativ-teritoriale, toate primăriile care au pădure în proprietate, aproape toate de-abia sunt la nivelul de supravieţuire, cu toate tăierile acestea care se fac. Întrucât cheltuielile de administrare implică nişte sume destul de mari de bani”. În condiţiile în care Ocolul Silvic Privat Gheorgheni a primit dreptul de a îngriji pădurea şi nu de a o tăia, domnul Solovăstru a spus: „Cheltuieşti fără nici o motivaţie, că nu-ţi aduce nici un beneficiu”.

Una dintre concluziile prefectului Marius Paşcan referitoare la rezultatul licitaţiei organizate de Ministerul Mediului şi Pădurilor condus de Laszlo Borbely a fost: „Toate sunt cusute cu aţă albă şi este lesne de văzut”.

Cu toate că au trecut peste doi ani şi jumătate de cînd 135.000 de hectare de pădure au intrat în administrarea Ocolului Silvic Privat Gheorgheni, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor nu a încercat să afle cum a fost gestionată uriaşa avere.



12