Chinezoaica Tu Youyou, germanul Franz-Ulrich Hartl şi americanul Arthur Horwich sunt laureaţii prestigiosului Premiu Lasker, care recompensează, în fiecare an, descoperirile şi succesele deosebite din domeniul medical, se arată în comunicatul de presă al Fundaţiei Albert şi Mary Lasker. Tu Youyou, de 81 de ani, reprezentând Academia chineză de Ştiinţe Medicale din Beijing, a primit premiul pentru cercetări clinice, pentru descoperirea artemisininului, tratamentul actual cel mai eficient contra malariei. Această descoperire a permis salvarea a milioane de vieţi. Descoperirea acestui extract de peliniţă (Artemisia annua) a reprezentat încununarea tuturor eforturilor depuse în cadrul unui proiect lansat la sfârşitul anilor ’60, de Guvernul chinez. Tu Youyou şi-a început cercetările combinând străvechi texte medicale chinezeşti cu diverse remedii populare, colectând peste două mii de remedii potenţiale, pe baza cărora echipa de cercetători pe care a coordonat-o a fabricat 380 de extracte de plante. Unul dintre aceste extracte provenind din pelin (Artemisia absinthium) s-a arătat promiţător în testele pe şoareci. Inspirându-se dintr-un document străvechi, Tu Youyou a modificat procesul de extracţie a acestei substanţe, pentru a o face mai eficientă, înainte de a izola, la începutul anilor ’70, ingredientul activ din pelin, artemisininul.
Medicul Franz-Ulrich Hartl, în vârstă de 54 de ani, de la Institutul Max Planck din Germania şi medicul Arthur Horwich, de 60 de ani, de la Universitatea Yale din SUA, împart Premiul Lasker pentru cercetări de medicină fundamentală. Aceştia au descoperit felul în care proteinele sunt dispuse în interiorul celulelor, ceea ce ar putea conduce la punerea la punct a noi tratamente contra unor boli în prezent incurabile, precum maladia Alzheimer. Al treilea premiu Lasker pe 2011, ce recompensează excelenţa în serviciul public medical, a fost decernat Centrului Clinic din cadrul Institutului Naţional de Sănătate din SUA. Din 1953, acest centru a fost un model în domeniul cercetărilor spitaliere, punând la punct terapii inovatoare şi asigurând pacienţilor un sistem de îngrijiri medicale de calitate.
Premiile Lasker pe 2011 vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 23 septembrie, la New York. În 2010, premiile Lasker au revenit cercetătorilor Douglas Coleman, Jeffrey Friedman, Napoleone Ferrara şi David Weatherall. Premiile Lasker, decernate anual de Fundaţia Albert şi Mary Lasker, sunt distincţii individuale, în valoare de 250.000 de dolari, considerate un bun indicator pentru viitorii laureaţi ai Premiilor Nobel pentru Medicină şi Chimie din anul în curs. Fundaţia Albert şi Mary Lasker a înfiinţat acest premiu în 1945.