Un număr de 31 de laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace au trimis, joi, o scrisoare comună şefilor din lumea întreagă, în care cer acestora să ajute cele 37 de milioane de copii care trăiesc în ţările afectate de conflicte armate şi care nu mai pot să meargă la şcoală. Dalai Lama, fostul preşedinte american Jimmy Carter, fostul arhiepiscop sud-african Desmond Tutu şi disidenta birmaneză Aung San Suu Kyi fac parte dintre semnatarii acestei scrisori, care pledează pentru o acţiune urgentă în favoarea educaţiei, ca mijloc de obţinere a păcii. ”Războaiele şi conflictele armate sînt operele adulţilor. Dar fiecare adult a fost cîndva un copil şi a crescut fiind influenţat de experienţele şi sfaturile care i-au marcat viaţa. Educaţia se află în centrul acestui proces”, au scris laureaţii premiului Nobel pentru Pace, în cadrul acestei campanii susţinute de organizaţia britanică Save the Children.
Peste 70 de milioane de copii din lumea întreagă nu merg, în prezent, la şcoală, iar mai mult de jumătate dintre aceştia trăiesc în ţări afectate de conflicte armate. ”Pacea începe din spiritul nostru, încă de cînd sîntem copii, iar ea trebuie să înceapă chiar de astăzi”, au declarat laureaţii Nobel. În Congo, aproximativ cinci milioane de copii, dintr-un total de 9,6 milioane cu vîrste de şcolarizare, nu au avut posibilitatea de a merge la şcoală nici înainte de reizbucnirea recentă a violenţelor, a declarat organizaţia Save the Children. Un studiu efectuat asupra efectelor războaielor civile din ultimii 50 de ani a relevat faptul că, în ceea ce priveşte băieţii, fiecare an suplimentar de şcolarizare contribuie la reducerea cu 20% a riscului ca aceştia să ia parte în viitor la conflicte armate.
Laureaţii premiului Nobel pentru Pace au lansat un apel către guvernele lumii şi celelalte părţi implicate pentru ca aceştia să se asigure că educaţia va fi un element cheie în procesul de obţinere a păcii şi că toţi copiii vor putea să meargă la şcoală pentru a se instrui, fără să se teamă de violenţe sau intimidări. ”Am constatat că există un impact benefic al educaţiei în procesul de promovare a păcii”, a declarat Jimmy Carter, laureatul din 2002 al premiului Nobel pentru Pace. ”Ar fi o eroare să subestimăm influenţa pe care o au copiii în procesul de formare a opiniilor şi de luare a deciziilor de către adulţi”, a fost concluzia lui Jimmy Carter.