Zeci de lebede s-au adăpostit în Golful Turcului, din Eforie Sud, spre încântarea turiştilor de pe litoral, care, la început de an, se bucură de mare şi de spectacolul păsărilor. Specialiştii în Ornitologie spun că lebedele vin în golfuri, pentru că apa nu îngheaţă. Mai mulţi turişti şi localnici s-au strâns în primele zile ale anului 2020 pe plaja cunoscută sub numele de Capul Turcului, din Eforie Sud, acolo unde lebedele vinla mal şi creează un spectacol superb.
Oamenii, ieşiţi la plimbare la malul mării, hrănesc lebedele cu pâine, cozonac sau pufuleţi şi se pozează cu păsările care se apropie cu sfială. Sunt însă și foarte mullți constănțeni care merg special acolo pentru a hrăni grațioasele păsări.
Managerul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, doctorul Adrian Bîlbă, spune că nu este o mare problemă dacă oamenii hrănesc lebedele cu pâine sau cozonac, deşi ar fi mult mai indicat să le arunce seminţe sau peşti mici.
„Lebedele se strâng în golf pentru că e adăpost, apă mică şi oameni care le hrănesc. Oamenii ar trebui să le arunce seminţe de cereale, peştişori mici şi mai puţin pâine sau cozonac, chiar dacă nu e ceva foarte grav să mănânce pâine atunci când le este frig şi nu au altceva”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, managerul CMSN.
Potrivit specialiştilor, prezenţa lebedelor la această dată nu este ceva neobişnuit.
„Este perioadă de iernare pentru lebede şi e ceva firesc să stea în zona de coastă pentru că pot să se hrănească, este suficientă resursă trofică, mănâncă alge şi scoici şi apa mării nu îngheaţă. E un lucru absolut normal. Atâta doar că ele nu apar în zonele foarte locuite. Noi, colegii de la Societatea Ornitologică Română, de ani de zile organizăm echipe de voluntari care merg să facă recensământul populaţiei de păsări acvatice care îşi petrec iarna în zona de coastă, în special în zona plajelor de la Vadu, spre nord, spre Razim-Sinoe. Apar ceva mai rar în zona staţiunilor, dar nu este ceva neobişnuit", a declarat,prof. univ. dr. Carmen Gache, membru al Societăţii Române de Ornitologie.
Aceasta le recomandă turiştilor şi localnicilor să le ofere lebedelor fâşii de salată, de varză crudă sau amestec de seminţe de floarea soarelui, de porumb, de grâu de dovleac, care sunt mai uşor digerabile pentru păsări.