Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), sub egida Consiliului Judeţean Constanţa, în colaborare cu Muzeul Marinei Române, organizează, astăzi, de la ora 11.00, un simpozion prin care se marchează tripla semnificaţie a datei de 9 mai. Evenimentul cu caracter ştiinţific le este dedicat elevilor din şcolile constănţene care vor să participe la o lecţie de istorie inedită, în aula „Adrian Rădulescu” a muzeului. Despre cucerirea Independenţei de Stat a României (1877), Ziua victoriei împotriva fascismului (1945) şi Ziua Europei Unite le vor vorbi copiilor și adolescenţilor muzeograful dr. Lavinia Gheorghe, prof. univ. dr. Ion Bitoleanu, de la Universitatea „Spiru Haret”, şi dr. Florin Stan, de la Muzeul Marinei Române. Totodată, se vor prezenta cu referate elevii: Alexandra Pândichi de la Şcoala generală nr. 6 „Nicolae Titulescu” - coord. prof. Manuela Geambaşu, Diana Holban de la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” - coord. prof. Cristina Gîlă, Iuliana Ion de la Grupul Şcolar „Virgil Madgearu” - coord. prof. Tatiana Niculiţă şi Mihai Victor Andrei de la Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida”- coord. prof. Hariclia Popescu, prof. Violeta Enache.
Pentru românii de pretutindeni, ziua de 9 mai are o semnificaţie unică. În urmă cu 134 de ani, Parlamentul ţării proclama „Independenţa absolută a României”, profitând de o conjunctură politică favorabilă. Proclamarea Independenţei de Stat şi consfinţirea ei prin purtarea războiului din 1877 - 1978 a dus la realizarea celui de-al doilea moment al desăvârşirii naţionale - după „Mica Unire” din 1859 - revenirea Dobrogei la Statul român. Tot astăzi, se împlinesc 66 de ani de la încheierea ostilităţilor celui de-Al Doilea Război Mondial, prin capitularea necondiţionată a Germaniei naziste, care a declanşat nimicitorul conflict. Tot astăzi se celebrează şi Ziua Europei, propusă de Consiliul European de la Milano, din 1985, având ca bază declaraţia prin care, la 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, vechi inamic al ţării sale, dar şi al altor state, să contribuie la realizarea „unei solidarităţi de facto” şi să pună „bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabilă pentru menţinerea păcii”.
O mini-expoziţie de desen realizată de elevii clasei I a Şcolii generale nr. 22 „I.C. Brătianu” Constanţa - coord. Ioana Antemir şi Viorica Lapteş va da culoare evenimentului.