Lecţie gratuită de artă plastică şi fotografică în aer liber

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Primăvara Artelor“ - „Artele coboară în stradă“

Lecţie gratuită de artă plastică şi fotografică în aer liber

Cultură 13 Aprilie 2016 / 16:13 988 accesări

Joi dimineaţă, “Primăvara Artelor” vă dă întâlnire tuturor, în cadrul unor “Exerciţii de admiraţie a spaţiului: cum se gândeşte un tablou sau o fotografie”, începând cu ora 9.15, în staţia RATC (sensul de mers spre oraş), de la Pescărie. De acolo se va porni spre amfiteatrul mic, unde se va desfăşura evenimentul coordonat de lect. univ. dr. Sânziana Romanescu şi lect. univ. dr. Alexandru Şerbănescu. Sunt aşteptaţi toţi cei doresc să pătrundă în tainele lui “cum se face” o fotografie sau un tablou, de ce o încadrare poate fi genială şi o alta, poate cu o mică diferenţă, nu, cum se obţine cromatica perfectă sau cât de importantă este lumina pentru un eveniment artistic plastic sau fotografic. Este, practic, o lecţie de artă vie în aer liber. „Ştiu, astăzi toată lumea face fotografii - mai degrabă poze - şi le postează pe Facebook. Depinde unde se încadrează acele „capturi ale timpului, spaţiului, figurilor sau corpurilor”, umane sau animale. Dacă sunt strict pentru re-amintire sau dacă au pretenţii artistice. Oricum ar fi, este important să învăţăm să gândim în imagini care ar putea deveni fotografii spectaculoase. O fotografie bună poate stârni un zâmbet, una perfectă, însă, va rămâne în amintire pentru totdeauna. Şi ne dăm seama de asta reîntorcându-ne, mereu, la ea”, a explicat lect. univ. dr. Alexandru Şerbănescu, cadru didactic la Facultatea de Arte din Universitatea „Ovidius”, aflat în dialog cu Sînziana Romanescu, lect. univ. dr. la aceeaşi facultate. „O poartă deschisă către interiorul subtil al unei alte lumi, o lume proprie, intimă, frumos şi complet gândită de către artist, asta este un tablou. Acea lume însă trebuie reintegrată în cotidian şi asta se realizează printr-o convenţie, ca la teatru. Asta învăţăm să facem mâine. Să ne încadrăm în convenţia plastică a reinterpretării cotidianului”, a declarat artista.

La acest eveniment experimental participă şi studenţii de la Coregrafie şi Arta Actorului din cadrul Facultăţii de Artă, în încercarea de a demonstra faptul că sincretismul artelor nu este doar o expresie golită de sens din cauza prea îndelungatei uzitări. Conţinutul va fi „încărcat” live de aceşti minunaţi artişti, mulţi dintre ei devenindu-vă cunoscuţi din spectacolul-eveniment „Hades şi Persefona: o legendă despre tenebre şi lumină”.

„Eu cred că o fotografie sau un tablou sau o gravură este o mişcare suspendată în timp pentru ca noi, dansatorii, să o putem studia. Felul în care este integrată acea mişcare într-un cadru ne ajută cu atât mai mult, căci ne creează un context care poate fi, la rându-i, analizat şi interpretat”, a menţionat Roxana Gurău, studentă în anul II la Coregrafie.

Aşadar, fie că sunteţi îndrăgostit de fotografie sau de arta plastică, cu siguranţă veţi putea schimba păreri interesante cu profesionişti din diverse domenii, adunaţi sub acelaşi stindard: „Primăvara Artelor” - „Artele coboară în stradă”.



12