Lecţii de citit Constituţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lecţii de citit Constituţia

Eveniment 20 Ianuarie 2014 / 00:00 588 accesări

Constituţia, acea cărticică pe care unii politicieni de vază au călcat-o în picioare de multe ori, urmează să fie modificată anul acesta. Travaliul pentru noua lege fundamentală este unul lung şi greoi şi nu va lua sfârşit până când poporul nu îşi va da girul asupra proiectului, în cadrul unui referendum. Proiectul noii Constituţii a fost comentat, discutat, blamat de tot ceea ce înseamnă opoziţie, în frunte cu locatarul de la Cotroceni. Europarlamentarul liberal Alina Gorghiu explică românilor, de exemplu, care este mecanismul de desemnare a premierului, pregătit în noua Constituţie, deoarece, spune ea, Traian Băsescu a dezinformat repetat cu privire la această prevedere din varianta revizuită. “Modalitatea de desemnare a premierului în forma propusă revizuirii este una care întăreşte democraţia, pentru că asigură o procedură completă care porneşte de la respectarea rezultatului votului popular. Astfel, conform propunerii de revizuire, preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic sau alianţa politică ce a participat la alegeri şi a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare.

EXPLICAŢII Procedura nu se opreşte însă aici, aşa cum susţine Băsescu. În cazul în care candidatul pentru funcţia de prim-ministru îşi depune mandatul, nu se prezintă în faţa Parlamentului pentru acordarea votului de încredere în termenul prevăzut sau nu obţine votul de încredere, preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic sau alianţa politică participantă la alegeri care a obţinut al doilea număr de mandate parlamentare. Europarlamentarul liberal spune că, în cazul în care al doilea candidat la funcţia de prim-ministru îşi depune mandatul, nu se prezintă în faţa Parlamentului pentru acordarea votului de încredere în termenul prevăzut sau nu obţine votul de încredere, preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de o coaliţie de formaţiuni politice parlamentare care însumează majoritatea absolută a mandatelor parlamentare. Gorghiu susţine că, dacă se va întâmpla la fel şi cu al treilea candidat, atunci preşedintele dizolvă Parlamentul.

QED “Aceste articole puse în oglindă cu declaraţiile lui Băsescu demonstrează prezentarea trunchiată, deformată a realităţii de către şeful statului. „Nu o să avem guvern niciodată pentru că e greu de crezut că cineva va avea 51%, iar orice mare partid care va avea 40% va putea fi trimis la alegeri anticipate prin coalizarea partidelor mai mici, care nu vor vrea să intre cu el în guvernare”, a spus Băsescu. Simpla citire a articolelor prezentate anterior dovedeşte faptul că declaraţia este neadevărată“, conchide Alina Gorghiu.



12