Lectorii, preparatorii şi suplinitorii, pe cale de dispariţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conform noului proiect de lege al statutului personalului didactic

Lectorii, preparatorii şi suplinitorii, pe cale de dispariţie

Eveniment 07 Martie 2007 / 00:00 1399 accesări

Lectorii, preparatorii universitari şi profesorii suplinitori sînt şi ei luaţi în vizor de către noul proiect de lege al statutului personalului didactic. Astfel, cei care actualmente sînt lectori ar putea avea patru ani la dispoziţie - de la intrarea în vigoare a noului statut al personalului didactic - pentru a promova sau a-şi găsi altă funcţie. Preparatorii sînt şi mai stresaţi, ei avînd doar doi ani pentru a deveni asistenţi. „Eliminarea funcţiei de lector sau şef de lucrări din instituţiile de învăţămînt superior se va face în decurs de cel mult patru ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în proiectul statutului personalului didactic. Menţionăm că eliminarea posturilor de lectori şi preparatori universitari este prevăzută şi în proiectul legii învăţămîntului superior, supus dezbaterii publice la finalul anului trecut. Singura modalitate de a rămîne în universităţi este - pentru lectori - promovarea în funcţii superioare, posturi didactice obţinute prin transformarea funcţiilor pe care sînt titulari sau prin ocuparea altor funcţii. Dacă niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită, contractul de muncă cu instituţia respectivă încetează. Preparatorii au la dispoziţie doi ani să promoveze pe postul didactic de asistent universitar, obţinut prin transformarea postului de preparator universitar, după metodologia existentă la momentul respectiv. Cei care nu reuşesc să promoveze pe un post didactic superior vor înceta activitatea de cadru didactic.

Examenul de titularizare, faza naţională sau locală?

Posturile didactice vor fi ocupate de profesori titulari şi profesori asociaţi, angajaţi pe o perioadă limitată, prevede proiectul de lege al statututlui didactic supus dezbaterii publice, ieri, 6 martie. În felul acesta, titulatura de profesor suplinitor este eliminată. Profesorii titulari vor avea contracte de muncă pe perioade nelimitate, iar cei asociaţi vor fi angajaţi cu contracte de muncă pe perioadă determinată, revizuibile anual. Practic, un profesor asociat va rămîne pe post atît timp cît postul este viabil. Cele două categorii agreate- titularii şi profesorii asociaţi - îşi vor ocupa posturile în urma unui concurs organizat la nivelul unităţii şcolare.

Concursul naţional de titularizare, prin care profesorii îşi ocupă locurile, constă în probe scrise (la angajarea titularilor), în probe scrise sau orale (la angajarea suplinitorilor), în interviu şi prezentare de curriculum vitae (la angajarea personalului didactic asociat), conform actualei legi a statutului personalului didactic. Examenul naţional de titularizare ar putea fi transformat într-un concurs organizat la nivelul şcolii sau al unui grup de şcoli, conform noului proiect de lege al învăţămîntului preuniversitar care stipulează că „posturile didactice se ocupă prin concurs organizat la nivelul unităţii de învăţămînt sau al unui grup de unităţi de învăţămînt, conform unei metodologii laborate de Ministerul Educaţiei”.



12