Proiectul de lege al învăţămîntului superior a fost discutat, ieri, de reprezentanţii Ministerului Educaţiei cu membrii Consiliului Naţional al Rectorilor. Aceştia se vor întîlni şi astăzi, iar în urma discuţiilor cele două părţi trebuie să cadă de acord asupra unor schimbări în învăţămîntul superior.
Proiectul legii învăţămîntului superior propune eliminarea posturilor de lector şi preparator universitar, funcţiile didactice din instituţiile de învăţămînt superior fiind acelea de asistent universitar, conferenţiar universitar şi profesor universitar. O altă schimbare se referă la apariţia Consiliului Director, ca organism de conducere cu şapte membri, pe lîngă Senatul Universitar, consiliu care poate demite rectorul.
Preşedintele Consiliului Rectorilor, Ecaterina Andronescu, susţine că va propune ca Senatul Universitar să decidă dacă va exista consiliul director: \"După opinia mea, într-o universitate puterea cea mai mare trebuie să o aibă Senatul pentru că este o instituţie reprezentativă, adună reprezentanţi din toate facultăţile şi departamentele şi cred că acolo unde sînt mai mulţi, şansa de a greşi este mai mică\".
Potrivit proiectului de lege, la fiecare 3 ani, ministrul Educaţiei va prezenta Parlamentului un raport despre starea naţională a sistemului de învăţămînt superior, iar rectorul trebuie să prezinte în fiecare an Consiliului Director un raport de performanţă.