E haos de nedescris cu legea salarizării, în special cu banii pentru medici şi profesori. În săptămâna în care, teoretic, proiectul legii salarizării unitare ar trebui să fie aprobat în Camera Deputaților, în calitate de for decizional, coaliția de guvernare vine și le dă cadrelor medicale și profesorilor cu legea în cap. Concret, medicii și profesorii nu vor mai beneficia de majorări salariale de la 1 ianuarie, aşa cum promisese Guvernul, creșterile urmând să se facă eșalonat. C-așa-i la noi, una spunem și alta facem.
„...Spre deosebire de alte categorii sociale la care creșterile vor fi graduale, în următorii ani, creșterile la medici vor fi exact de la 1 ianuarie 2018 în totalitate” - a fost declarația pe care liderul PSD, Liviu Dragnea, o tot rostea cu mândrie atunci când vorbea de proiectul legii salarizării unitare. Numai că, așa cum se întâmplă de obicei la noi, românii, una spunem și alta facem. În săptămâna în care, teoretic, proiectul legii salarizării unitare ar trebui să fie aprobat în Camera Deputaților, în calitate de for decizional, coaliția de guvernare vine și le dă cadrelor medicale și profesorilor cu legea în cap. Concret, aceștia nu vor mai beneficia de majorări salariale de la 1 ianuarie, aşa cum promisese Guvernul, creșterile urmând să se facă eșalonat. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că de la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor avea o creștere de 25%, iar de la 1 martie încă 25% pentru profesori. „Medicii și asistenții au creșteri de peste 100% de la 1 martie, e varianta cu care noi vom intra în comisie. Au fost multe amendamente pe care noi le-am acceptat de la Senat și Camera Deputaților”, a spus Ministrul Muncii. Lia Olguța Vasilescu a adăugat că anvelopa salarială pentru 2018 va fi de 75 de miliarde de lei, față de 68 de miliarde cât este prevăzut pentru anul în curs.
MILITARII, BĂTAIA DE JOC A STATULUI?
Faptul că actuala coaliție de guvernare și-a dat cu stângul în dreptul în ceea ce privește proiectul legiii salarizării nu mai este o noutate. În ultimele luni, numeroși lideri sindicali au reproșat Guvernului că proiectul legii salarizării unitare nu rezolvă inechitățile din sistem, ba din contră, duce la discrepanțe majore între bugetari. Printre cei nemulțumiți de proiectul Executivului se numără și membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), care au protestat, marți, în fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare, care prevede pentru soldații români un salariu de bază de 704 lei. „Ca lumea să înțeleagă fenomenul, așa-zisul proiect al salarizării unitare a fost făcut de mafiile a două ministere, respectiv Ministerul Muncii și Ministerul Apărării. (...) În momentul în care dai mafioților dreptul de a angaja pe cine vor și de a-i salariza cum vor, nepoate, netoate, fini și așa mai departe, s-a terminat cu statul de drept“, a declarat marți, pentru Agerpres, președintele SCMD, Mircea Dogaru.
De asemenea, liderul sindical a adăugat că soldații români sunt trimiși să moară în țări străine, pentru un salariu de bază de 704 lei. „În ceea ce privește grila de salarizare, au dreptate majoritatea sindicatelor. Deci, culmea culmilor, la noi juriștii și finanțiștii au făcut grila pentru sistemul militar, dar trimitem în continuare soldații să crape pentru interese străine, cu salariu de bază 704 lei, poate ceva mai mult, 900 de lei la SRI și la Interne, adică jandarmii. (...) Oricum, în perioada teatrelor de operație, perioada aceea nu este luată în calcul ca vechime, asta dacă vor apuca vreodată să iasă la pensie. Ei nu beneficiază de nimic, pentru că așa au decis domnii care fac strategii din birouri. Toată nenorocirea din sistemul militar vine din interiorul sistemului militar. Ați vrut mercenari, plătiți-i ca atare, nu vă mai bateți joc de ei! Dacă ei mor sau rămân schilozi, ce se întâmplă cu copiii lor?“, a adăugat Dogaru.