Legătura dintre artă și comerț, la 105 ani de la înființarea Academiei de Studii Economice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legătura dintre artă și comerț, la 105 ani de la înființarea Academiei de Studii Economice

Educație 15 Martie 2018 / 09:48 2130 accesări

Ministerul Educaţiei Naţionale, Academia de Studii Economice Bucureşti și Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale lansează, în luna mai, un îndelung aşteptat program postuniversitar - Tranzacţii şi Plasamente pe Piaţa Internă şi Internaţională a Operelor de Artă în domeniul de licenţă economie şi afaceri internaţionale. Programul se parcurge în 78 de ore și conferă o calificare RNCIS, care este specificată pe certificatul de absolvire. Acest program de studii a fost gândit în anul omagial ASE 105 de către Rectorul prestigioasei instituții, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, împreună cu prof. univ. dr. Gheorghe Hurduzeu - Decanul REI, prof. asociat ec. Gabriel Florentin Niculescu - coordonatorul proiectului “Pictorii ASE-ului” și, cu siguranță, va deschide larg porţile provocatorului Comerţ cu Opere de Artă.

Cursurile sunt deosebit de atractive, se desfășoară în spaţii special amenajate și sunt susținute de către tineri lectori, de specialişti în arte vizuale, precum şi de prestigioase personalităţi recunoscute în domeniul patrimoniului cultural şi al tranzacţiilor cu artă.

TITLUL CURSURILOR:

  1. Contextul intern şi internaţional al afacerilor cu artă
  2. Metode de expertiză şi evaluare pe piaţa internă şi internaţională a operelor de artă
  3. Proiectarea şi analiza elementelor de limbaj vizual pentru tranzacţiile cu artă
  4. Istoricul tranzacţiilor cu artă prin studii comparative
  5. Logistică şi management pe piaţa internă şi internationlă a operelor de artă

Perioada de înscriere: 19 martie - 30 aprilie 2018

Perioada cursurilor: 3-19 mai 2018

Programul cursurilor : joi, vineri, sâmbătă, orele 8.00 -20.00

Sala: Atelier, ASE, etajul 1, bd. Dacia, nr. 41

Examen de certificare: SÂMBĂTĂ, 26 MAI, ORA 12.00

Înscrierile se fac la secretariat, la următoarea adresă: ASE București, bd. Dacia, nr. 41, Clădirea Mihai Eminescu, tel. 021.319.19.01/ int. 170 secretariat și 171 decanat.

Disciplinele de bază ale programului postuniversitar Tranzacţii şi Plasamente pe Piaţa Internă şi Internaţională a Operelor de Artă, a căror arie se include în domeniile de afaceri, management, marketing, finanțe, arte, sunt completate cu discipline care explică tehnicile de evaluare, operațiunile galeriilor de artă și ale caselor de licitații, precum și de gestionare a colecțiilor de artă. Cursul post universitar oferă o platformă unică pentru ca studenții să învețe nemijlocit să interacționeze cu un spectru larg de lideri în domeniu - case de licitații, dealeri, colecționari, consultanți, directori de muzee, curatori, critici de artă etc., iar studiul însuși asigură o călătorie către destinații naţionale şi internaționale ale comerțului cu artă și participarea la evenimente culturale. Absolvenți acestui curs vor fi pregătiți pentru a îmbrățisa o carieră cu multiple valențe economico-financiare în domeniul artelor vizuale și, totodată, pentru a contribui, la rândul lor, la formarea următoarei generații de lideri în afaceri, impresariat, curatoriat etc., în lumea artei internaționale.

  • Corelarea tendinţelor naţionale cu cele mai noi preocupări în plan internaţional, cu accent pe asigurarea unei mobilităţi şi flexibilitati în pregătire, în sensul cerintelor din UE şi adaptarea rapidă la cerinţele pieţei de muncă internaţionale;
  • Sporirea gradului de competitivitate în plan naţional în raport cu specializările de masterat;
  • Pregătirea unor specialişti în domeniul interdisciplinar care necesită pe langă cunoştiințe din profilul economic, domeniul: Economie şi Afaceri Internaționale şi cunoştiințe din domeniul Artei despre: imagine, elemente ale limbajului artistic, opera de artă, semiotică şi comunicare, istoria artei, precum şi cunoştiinţe de management, marketing şi legislație, pentru a dobândi competențe în tranzacțiile cu artă în context naţional şi internaţional, ce impun stăpanirea, foarte bine, a cunoştiințelor despre:
    • Cartografierea lumea artei: structurile și rețelele sale;
    • Cum să se apropie de artă: de la istoric la contemporan prin alfabetizare vizuală;
    • Piața de artă, în complexitatea sa: istoria, dezvoltarea și piețele emergente;
    • Colecții și expoziții: private, juridice și instituționale;
    • Afaceri şi evaluare: concepte, finanțe, investiții;
    • Legea și etică: principii, cazuri și metode;
  • Ințelegerea deplină a legăturii dintre economie şi artă necesară tranzacționării artei în piața internațională;
  • Readucerea în actualitate a interesului pentru afacerile şi comertul cu artă, pentru meseriile uitate o lungă perioadă de timp, prețioase şi sofisticate, practicate în Antichitate, Renaştere, Evul Mediu, dar mai cu seamă, în sec. XVIII-XX;
  • Lansarea în plan naţional şi internaţional a unor direcţii proprii de studii şi cercetare bazate pe tradiţia românească şi europeană care să configureze o şcoală proprie cu o identitate clară;
  • Constituirea unei platforme către un master al tranzactiilor cu arta în context internaţional, care să asigure atragerea de fonduri prin programe, proiecte de cercetare şi creaţie artistică în parteneriat internaţional cu Rețeaua Universităţilor din Europa şi America, a galeriilor de artă, a caselor de licitații europene şi cu alte instituţii în parteneriat public-privat, preocupate de afacerile şi tranzacțiile internaționale cu artă;
  • Crearea posibilității organizării în viitor a studiilor doctorale care să închidă cercul complet licență-masterat-doctorat, în profil.

Misiunea programului postuniversitar Tranzacţii şi Plasamente pe Piaţa Internă şi Internaţională a Operelor de Artă este de a forma specialişti în relaţii economice internaţionale cu o extensie către piaţa internaţională de artă, cu o cât mai completă pregătire teoretică şi practică, perfect capabili să înţeleagă importanţa recunoaşterii artei ca sursă de venit, ca mod de tezaurizare a economiilor, ca mod de viaţă şi a rolului pe care îl joacă aceasta în devenirea societăţii europene. Tinerii şi adulţii deopotrivă, indiferent de specialitatea de licenţă absolvită, au acum ocazia, grație modalităţilor educaţionale moderne inter şi trans-disciplinare pe care ASE Bucureşti le-a perfectat şi extins, să înveţe să tranzacţioneze artă în piaţa europeană sau să deschidă o afacere cu artă oriunde în Europa, deținători fiind ai unor cunoştinţe suficiente despre artă şi mediul economic. Cursanţii vor învaţa, concret, cum se cumpară artă, cum se valorizează şi valorifică opera de artă, cum se investeşte în artă, cum se pun bazele unei colecţii, precum şi ce capcane îţi poate întinde opera de artă.

Absolvirea acestui program postuniversitar asigură obţinerea unor calificări necesare în România la acesta oră, cum ar fi: intermediar în activitatea financiară şi comercială, respectiv broker în piaţa internaţională de artă, manager galerie de artă/ casă de licitaţii, muzeu de artă, manager de informaţii pentru afaceri cu artă, impresar artistic, estimator licitaţii de artă, ghid galerii de artă sau interpret în Uniunea Europeană, specialist în achiziţii de bunuri culturale şi artistice, gestionar custode sală de expoziții/ galerie de artă, evaluator bunuri culturale şi artistice în piaţa internaţională, expert în accesare de fonduri structurale şi de coeziune europene în domeniul artei, în conformitate cu Calificarea universitară pe care se fundamentează programul de studii: Economie şi Afaceri Internaţionale, cod RNCIS: L40708006030 cu următoarele competenţe: identificarea factorilor care generează riscuri financiare, analiza și ierarhizarea principalelor surse de riscuri, modelarea matematică a fenomenelor economice, cuantificarea expunerii prin analiza seriilor de date și a informațiilor disponibile, identificarea strategiilor de management al riscului financiar, analiza diferitelor strategii de reducere a riscului financiar internațional.

Programul postuniversitar Tranzacţii şi Plasamente pe Piaţa Internă şi Internaţională a Operelor de Artă este conceput, în primul rând, pentru absolvenții studiilor de licență din domeniul economiei-finanțelor, al artei, exprimată prin toate genurile sale, dar şi pentru absolvenţii altor domenii de licenţa, care doresc o alternativă la modelul tradițional academic și care sunt interesaţi să urmeze studii interdisciplinare avansate în sincronizare cu evoluția rapidă a pieții de muncă, pe un segment de mare actualitate şi necesitate, aşa cum îl constituie în prezent piața de artă, la nivel naţional şi internațional.

Bucureştiul este centrul cultural care deţine cea mai mare concentrație de galerii de artă, case de licitații, muzee, fundații, publicații de artă, și alte organizații de arte vizuale din România. Aici resursele orașului şi diversitatea sa culturală, precum și rețeaua vastă de artiști, colecționari şi profesionişti ai artelor sunt de neegalat. Aceste caracteristici fac din Bucureşti un centru-cheie al pieței de artă la nivel național şi internațional, un loc vibrant și de inspirație pentru a studia activitatea tranzacțiilor cu artă.



Ştiri recomandate

12