Legătură între expunerea prenatală la testosteron și fizionomia masculină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legătură între expunerea prenatală la testosteron și fizionomia masculină

Ştiință 25 Septembrie 2015 / 13:59 954 accesări

Nivelurile de testosteron la care este expus fătul în uter pot determina o fizionomie masculină la vârsta adultă, potrivit unui studiu publicat în Australia. Nivelurile înalte de testosteron din cordonul ombilical sunt într-adevăr legate de caracteristicile faciale masculine, potrivit lui Andrew Whitehouse, de la Universitatea din West Australia, coautor al studiului, care face pentru prima dată legătura între expunerea prenatală la testosteron și structura feței.

Cercetări anterioare arătau că nivelurile de testosteron în timpul pubertății sunt cele care determină caracteristicile masculine și feminine ale unei persoane, însă noul studiu relevă că acestea sunt mai importante în etapa prenatală. Pentru acest studiu, cercetătorii au urmărit dezvoltarea a mii de copii născuți de mame recrutate pentru această cercetare în perioada sarcinii. Ulterior au fost analizate nivelurile de testosteron din cordoanele ombilicale a 97 de băieți și 86 de fete, în diferite etape ale vieții lor. La împlinirea vârstei de 21-24 de ani, cercetătorii au analizat cât de masculină era fizionomia lor și au descoperit această legătură între nivelul de testosteron din cordonul ombilical și masculinitatea feței.

Criteriile masculinității au fost determinate prin 12 măsurători legate de structura feței, precum mărimea nasului, distanța dintre ochi sau grosimea sprâncenelor. Potrivit cercetătorilor, genetica influențează prezența unui grad mai mare de testosteron în uter, deși trebuie luați în calcul și factori chimici sau supragreutatea.

Taguri articol


12