Legea antifumat ajută la reducerea cazurilor de cancer pulmonar!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O boală care omoară mulți români

Legea antifumat ajută la reducerea cazurilor de cancer pulmonar!

Sănătate 04 Februarie 2016 / 16:34 522 accesări

Legea privind interzicerea fumatului în spații publice închise ar putea avea ca efect reducerea cazurilor de cancer pulmonar şi a mortalităţii, susţin medicii oncologi, potrivit cărora 30% din apariţia cancerului se datorează fumatului. La Constanța, de exemplu, cancerul bronhopulmonar se află în top, atât în 2014, când erau semnalate 443 de cazuri, cât și în 2015, când erau semnalate 401 cazuri, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu.

Preşedintele Societăţii Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală, Gabriel Kacso, s-a declarat, la Cluj-Napoca, la un forum oncologic, încântat de legea privind interzicerea fumatului în spații publice închise, afirmând că, în ciuda unui stil de viaţă sănătos, prin teribilism, tinerii din România fumează într-un procent absolut îngrijorător. ”Prevenţia se referă la identificarea factorilor biologici, cei care determină apariţia cancerului sau a factorilor de risc care expun pacientul la a face cancer. Cam 30% din apariţia cancerelor este cauzată de alimentaţie, alţi 30% - de fumat, în jur de 10% de infecţii, iar restul - de alţi factori. Simpla renunţare la fumat ar scădea mortalitatea în cancer cu 30%”, a spus Kacso. El și-a manifestat speranţa că modificarea legislativă, alături de mesajele antifumat, va contribui în viitorul apropiat la scăderea incidenţei şi a mortalităţii prin cancer la plămâni.

MESAJE Pe 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, ocazie cu care medici din întreaga lume trag numeroase semnale de alarmă. Și autoritățile sunt implicate în transmiterea unor mesaje prin care populația să fie sensibilizată. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, prin intermediul rețelei de socializare. ”(...) La nivelul UE, cancerul reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și a doua cauză de deces, iar în România sunt peste 80.000 de cazuri nou-diagnosticate și mai mult de 50.000 de decese în fiecare an. Această stare de fapt trebuie combătută, în primul rând, printr-o finanțare adecvată a sistemului și o mai bună organizare”, scrie șeful statului. Tot el subliniază că România se alătură campaniei demarate de Uniunea Internaţională pentru Controlul Cancerului, ale cărei principale scopuri sunt reducerea numărului de îmbolnăviri, tratarea cu succes și creșterea calității vieții cât mai multor pacienți.

CE SPUN MEDICII Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a afirmat, la dezbaterea „Pacient informat și responsabil: Noi putem... să ne implicăm. Eu pot... să mă informez“, citat de Agerpres, că românii nu sunt obișnuiți meargă periodic la medic și să facă investigații care ar putea să ducă la descoperirea precoce a diverselor forme de cancer. La rândul său, dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie la Institutul „Prof. Dr. Al. Trestioreanu“ din Capitală, a susținut că, în opinia românilor, cancerul este egal cu moartea, lucru care ar trebui depășit. Pe de altă parte, președintele executiv al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, dr. Alexandru Grigorescu, a adăugat că nu toate tipurile de cancer pot fi depistate precoce. Cancerul de sân și cancerul pulmonar sunt cele mai răspândite forme ale maladiei în populația din România, indică un studiu Onco Monitor din 2014.

Peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate, în timp ce 20% dintre cancerele mamare sunt depistate în stadiile II sau III. Aceeași situație este și în cazul cancerelor de ovar, doar 15% dintre acestea fiind diagnosticate în faze incipiente.

Citește și:

Ce ar putea evita decesul la o treime din pacienții bolnavi de cancer

Tot mai mulți constănțeni diagnosticați cu cancer! Vezi statistica!



12