Legea antifumat va avea și un ghid de bune practici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apare la începutul lui martie

Legea antifumat va avea și un ghid de bune practici

Lifestyle 05 Februarie 2016 / 16:29 2111 accesări

Un ghid de punere în aplicare a legii antifumat va fi elaborat în urma unor consultări cu Guvernul și patronii de localuri, urmând să apară la începutul lunii martie, înainte să intre în vigoare prevederile legii, a declarat deputatul PSD Aurelia Cristea. ”Urmează să stabilim o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului de Interne, ca să agreăm împreună un regulament de implementare în cazul situațiilor care mai trebuie lămurite. Au mai venit întrebări din diverse situații particulare și atunci trebuie să explicăm cum se înțelege legea. Nu trebuie să particularizăm fiecare situație care apare, scrie clar în lege că fumatul este interzis în spațiul public, personal nu cred că sunt chestii de interpretat. Dar poate că merită această discuție pentru a avea o cât mai corectă înțelegere a sensului textului de lege. Eu îmi doresc ca legea aceasta să fie cât mai bine înțeleasă și cât mai bine acceptată”, a explicat deputatul PSD. În ceea ce privește delimitarea spațiilor publice închise, ea a declarat că, practic, singurul loc unde se va putea fuma este pe terasa restaurantelor, în aer liber. Cât despre patronii care se abat de la regulă, sancțiunile ar trebui aplicate gradual, crede Cristea. ”Dorința nu este să închidem imediat orice local care încalcă legea, dorința este ca sancțiunile să fie aplicate gradual. Înainte de a da sancțiuni, se pot da avertizări, așa scrie în legea contravențiilor, până când lucrurile intră într-o stare de normalitate”, a spus Cristea. Nu în ultimul rând, pentru elaborarea ghidului, Cristea spune că va mai avea loc o a doua întâlnire și cu proprietarii de restaurante, baruri, cafenele și cu reprezentanții asociațiilor hoteliere.

Legea va intra în vigoare pe 16 martie. Conform legii, fumatul este interzis în ”orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. De asemenea, legea interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber etc. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale UE interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: ”Cameră pentru fumat”, ”Loc pentru fumat”. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii prevăzute de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.



12