Legea avocaților, direct plenul Camerei, fără dezbateri în Comisia juridică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legea avocaților, direct plenul Camerei, fără dezbateri în Comisia juridică

Justiție 14 Iunie 2016 / 18:24 531 accesări

Legea Avocaţilor -care a stârnit nenumărate reacţii în spaţiul public şi care a fost aspru combătută de DNA şi de ministreasa de la Justiţie, dna Prună – a fost retrimisă în plenul Camerei Deputaților în forma adoptată anterior, fără dezbateri. Decizia aparţine deputaților din Comisia juridică, fiind făcută la propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, al cărui punct de vedere a fost susținut și de deputatul neafiliat Daniel Fenechiu. Zece dintre deputații juriști au votat propunerea celor doi, în vreme ce doi s-au abținut – liberalii Gabriel Andronache și Niculina Mocioi. Andronache a declarat că s-a abținut pentru că nu i se pare normal ca o lege trimisă de plen în comisie pentru discuții suplimentare să nu fie dezbătută.

Printre invitații prezenți la ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților s-au numărat reprezentanți ai Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și ai Ministerului Justiției. Ambele părți și-au menținut punctele de vedere anterioare: UNBR s-a pronunțat pentru adoptarea legii, în vreme ce Ministrul Justiției a recomandat respingerea.

În plenul Camerei, Legea Avocaţilor va fi dezbătută și va fi votată, deputații având ultimul cuvânt în privința acestui act normativ, după ce Senatul a adoptat-o în iunie anul trecut, în ultima zi a sesiunii legislative.

Reamintim că actul normativ a stârnit numeroase dezbateri în societatea civilă și și-a atras critici din partea mai multor instituții ale statului. Primul care a criticat această lege a fost chiar Guvernul, care, în punctul de vedere trimis Parlamentului, argumentează că actul normativ ''creează un regim de impunitate unic în sistemul de drept românesc, textul lăsând nepedepsită conduita avocatului în cvasitotalitatea situaţiilor în care acesta are cunoştinţă despre săvârşirea unor infracţiuni intenţionate (planificate)''. Și DNA a criticat modificările aduse legii avocaților, spunând că "adoptarea unor astfel de modificări ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispoziţiilor Codului de Procedura Penală care trebuie să se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercită''. Pentru că „fără scurta nu se face nunta”, şi ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, şi-a dat cu părerea despre legea, în tonul DNA, cum era de aşteptat.

Critici au venit și din partea Consiliului Concurenței, care cere eliminarea din proiectul de lege a articolului care prevede că "avocații pot conveni cu clienții onorarii superioare celor stabilite în tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul UNBR", respectiv prevederea care spune că printre atribuțiile UNBR se numără aceea de a "adopta tabloul onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de formele de exercitare a profesiei de avocat", pe care Consiliul le consideră "intervenții în piață" prin "stabilirea de onorarii minime pentru serviciile oferite de avocați, una dintre cele mai severe modalități de restricționare a concurenței și care ar reprezenta un regres în ceea ce privește modul de reglementare şi de exercitare a profesiei de avocat în România".

Modificările aduse legii avocaturii au fost adoptate la începutul lunii mai de Comisia juridică a Camerei Deputaților în unanimitate, deputații afirmând că legea oferă noi garanţii în ceea ce priveşte secretul informaţiilor client - avocat.



12