Membrii Comisiei de alimentaţie şi nutriţie a Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) sînt de părere că reprezentanţii conducerii instituţiei tergiversează aprobarea listei alimentelor care pot fi consumate de copii în şcoli. Conf. dr. Gabriela Roman, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, membru al comisiei, a declarat că nimeni nu ar avea de ce să intervină în întocmirea listei, cu atît mai puţin patronatul din alimentaţie, Romalimenta, care a modificat lista specialiştilor în interesul propriu. “Sîntem puşi în faţa unei tergiversări din partea ministerului. Cerem ca ministerul să stabilească clar poziţia şi să îşi manifeste dorinţa ca această lege să meargă mai departe aşa cum este. Noi, specialiştii în nutriţie am întocmit lista alimentelor în conformitate cu datele ştiinţifice, ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Nu înţelegem de ce se tergiversează şi nu apare această lege”, a mai declarat membrul comisiei, care s-a arătat nedumerită de faptul că lista a fost transmisă de conducerea MSP, patronatului Romalimenta, deşi acesta nu este parte a MSP şi nu are în atribuţii întocmirea unor liste de alimente nesănătoase pentru copii. Iniţiatorul legii, Mircia Giurgiu, deputat independent, a declarat că dacă MSP va aproba, prin ordin, altă listă decît cea a propriei comisii, va ataca ordinul în contencios administrativ, şi va cere ministrului Nicolăescu să dea explicaţii în faţa Parlamentului pentru neaplicarea unei legi votate şi promulgate de preşedintele României. Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, elaborată de Comisia de alimentaţie şi nutriţie a MSP, conţine alimente cu conţinut ridicat de calorii, alimente cu conţinut mare de zahăr (prăjituri, bomboane, acadele, băuturi răcoritoare), alimente cu conţinut mare de grăsimi (hamburgeri, pizza, cartofi prăjiţi, produse de patiserie, prăjeli, maioneze, mezeluri grase), alimente cu conţinut mare de sare (chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune sărate), alimente neambalate şi neetichetate. Nutriţioniştii le vor înlocui cu fructe, salate, lactate degresate şi apă în loc de sucuri, la fel cum se întîmplă în şcolile din Franţa, SUA sau Marea Britanie.