Legea care îi conferă imunitate lui Berlusconi ar putea fi anulată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legea care îi conferă imunitate lui Berlusconi ar putea fi anulată

Externe 05 Octombrie 2009 / 00:00 352 accesări

Imunitatea penală de care beneficiază şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, în baza unei legi adoptate în iulie 2008, la numai şase săptămîni de la revenirea sa la putere, va fi dezbătută mîine şi ar putea fi anulată de Curtea Constituţională din Roma. Dacă cei 15 magistraţi vor considera legea Alfano - după numele ministrului Justiţiei, Angelino Alfano, care a propus-o - ca fiind neconstituţională, vor fi deblocate toate urmăririle judiciare împotriva lui Berlusconi. Această perspectivă îl nelinişteşte pe Cavaliere, în vîrstă de 73 de ani, care s-a aflat în boxa acuzaţilor la Milano, în procesul Mills, în care este suspectat că i-ar fi plătit 600.000 de euro fostului său avocat britanic, David Mills, în schimbul mărturiilor false în două procese din anii \'90.

Legea Alfano, adoptată la 22 iulie 2008, suspendă orice procedură judiciară împotriva deţinătorilor principalelor patru funcţii în stat - preşedintele, preşedintele Consiliului, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor - pe durata mandatului (cinci ani în cazul lui Berlusconi). Mîine va fi analizată constituţionalitatea acestui text în cadrul unei audienţe publice, apoi decizia va fi dezbătută, potrivit unui purtător de cuvînt al Curţii. ”Nu se ştie cine dintre magistraţi va vota da şi cine nu. O majoritate poate decide de asemenea că numai anumite articole din această lege sunt împotriva Constituţiei”, a precizat acesta. Dezbaterea dosarului de şapte volume şi 3.218 pagini ar putea avea loc mîine, poimîine sau ar putea fi amînată cu două săptămîni. ”Pentru Berlusconi este un fel de numărătoare inversă. În cazul în carte Curtea va abroga legea Alfano, acest lucru l-ar putea destabiliza. Va fi multă agitaţie şi va fi slăbit în primă fază”, explică politologul francez Marc Lazar. Berlusconi se teme cel mai mult de impactul reluării procesului asupra imaginii sale şi a electoratului. ”Riscul celei mai mici condamnări are implicaţii mult mai mari decît aventurile sale sexuale care mai degrabă i-au amuzat pe alegătorii săi”, apreciază Marco Tarchi, profesor de ştiinţe politice la Florenţa.

Opoziţia încearcă să îşi sporească presiunile. Potrivit fostului judecător anticorupţie Antonio Di Pietro, liderul partidului Italia Valorilor şi unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Berlusconi, ”Legea Alfano este o precauţie care demonstrează ceea ce am spus de la intrarea lui în politică, în 1994, că Berlusconi se foloseşte de politică pentru a se sustrage problemelor judiciare”. Pe termen scurt, Berlusconi nu este ameninţat, întrucît dispune de o majoritate parlamentară confortabilă, graţie alianţei cu Liga Nordului (populistă). ”Opoziţia, în special Partidul Democrat, este mai slabă ca oricînd, nimeni nu mişcă în rîndul majorităţii, nu există luptă pentru succesiune. De altfel, Liga are nevoie de el, iar în sondaje, cota lui rămîne ridicată”, explică Marc Lazar. Descriind starea de spirit în tabăra lui Berlusconi, ministul Apărării, Iganzio La Russa, s-a declarat sigur că legea Alfano nu va fi abrogată. ”Altfel, aceasta va fi o decizie politică a magistraţilor constituţionali”, în opinia lui La Russa. În acest caz, săptămînalul ”Panorama”, a dat o posibilă replică lui Berlusconi: ”Vom schimba ministrul şi vom rescrie legea ţinînd cont de observaţiile Curţii”.



12