PNL a depus la CCR o sesizare de neconstituționalitate privind Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, potrivit unui comunicat remis, vineri, liberalii susţinând că, în forma adoptată, instituția Președintelui României este eludată din acest mecanism constituțional.
"Grupul deputaților PNL a înaintat Curții Constitiționale o sesizare de neconstituționalitate în privința Legii Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pentru forma adoptată de Camera Deputaților. Forma inițială a propunerii legislative, propusă de parlamentarii PNL, a suferit modificări substanțiale aduse în a doua cameră sesizată de majoritatea parlamentară, încălcând principiul bicameralismului statuat în jurisprudența Curții Constituționale. Astfel, norme care schimbă sensul inițiativei legislative nu au fost supuse deciziei primei camere sesizate în acest caz, respectiv a Senatului", se arată într-un comunicat de presă, de Departamentul de comunicare al PNL.
Liberalii susţin că legea nu specifică în mod concret sursele de finanțare și alocările bugetare necesare acoperirii activităților desfășurate cu ocazia Centenarului.
"În plus, majoritatea parlamentară a impus soluții legislative care încalcă reglementări constituționale care privesc atributul Președintelui României de a conferi decorații și titluri de onoare în numele statului român", potrivit sursei citate.
Astfel, în forma legii adoptată în Camera Deputaților este eludată instituția Președintelui României din acest mecanism constituțional, fiind instituite în paralel alte tipuri de medalii și distincții prilejuite de aniversarea Marii Uniri, spre a fi acordate prin hotărâre a Parlamentului ori prin hotărâre a Guvernului, se arată în comunicatul transmis de Departamentul de comunicare al PNL.