„Legea comasării alegerilor încalcă dreptul de a fi ales”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CCR. Motivare

„Legea comasării alegerilor încalcă dreptul de a fi ales”

Eveniment 04 Februarie 2012 / 00:00 677 accesări

CONSTITUŢIA, ÎNCĂLCATĂ După declararea ca neconstituţională a comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, Puterea a aşteptat să vadă motivele pentru care „ghişeftul” lui Băsescu şi Boc nu a fost acceptat de Curtea Constituţională Română (CCR). Vineri a venit şi răspunsul de la CCR, care susţine că Legea privind comasarea alegerilor este neconstituţională deoarece este de natură să determine dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, din cauza procedurii greoaie, şi încalcă dreptul de a fi ales, întrucât o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator. Pe de altă parte, Curtea mai spune că prelungirea mandatelor aleşilor locali cu aproximativ şase luni nu se încadrează în situaţiile strict şi limitativ prevăzute de Constituţie şi Legea 215/2001 şi încalcă principiul periodicităţii alegerilor, iar redimensionarea mandatelor încalcă principiul neretroactivităţii legii şi, în plus, CCR precizează că reglementarea sistemului electoral trebuie să se facă prin lege organică adoptată în Parlament.

OPINII DIFERITE Surprinzător, faţă de alte dăţi, când Curtea Constiţională avea o părere ce convenea Puterii, de data aceasta au existat opinii separate din CCR faţă de decizia de neconstituţionalitate. Judecătorul CCR Iulia Motoc arată, în motivarea opiniei separate faţă de decizia Curţii, că prelungirea mandatelor aleşilor locali este o practică a statelor democratice şi nu se poate susţine că se încalcă principiul neretroactivităţii prin legea atacată. De asemenea, judecătorii CCR Mircea Minea şi Petre Lăzăroiu spun că programarea alegerilor locale la aceeaşi dată cu cele parlamentare nu poate avea ca efect, în niciun caz, încălcarea dreptului la vot.

DEMISIA La rândul său, USL consideră că motivarea CCR pentru neconstituţionalitatea Legii comasării confirmă validitatea semnalelor transmise de Opoziţie şi crede că, în acest moment, Guvernul ar trebui să demisioneze pentru că a încercat amânarea alegerilor. „USL salută revenirea la normalitate a procesului electoral, odată cu publicarea de către Curtea Constituţională a motivaţiei deciziei în problema comasării alegerilor”, se arată într-un comunicat al USL, care mai speră că, prin publicarea acestei motivaţii, „se face un pas major către organizarea unui proces electoral corect, al cărui deznodământ să reflecte voinţa populară”. „USL a precizat, încă de la început, că argumentul economisirii fondurilor publice, invocat de Guvern, nu poate fi folosit atunci când vine vorba de procese democratice de legitimare a regimului politic”, mai spun cei de la USL.

CARTONAŞ ROŞU La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, a spus că CCR a dat un cartonaş roşu primului-ministru, Emil Boc, prin decizia luată în ceea ce priveşte Legea de comasare a alegerilor. Pe de altă parte, în tabăra Puterii s-a constatat o anumită resemnare. În acest sens, ministrul de Interne, Traian Igaş, a apreciat că, în urma deciziei CCR, este clar că România se îndreaptă către alegeri separate, astfel că în iunie vor avea loc localele, iar în noiembrie, cele parlamentare. Mai mult decât atât, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, susţine că se poate discuta despre varianta organizării alegerilor anticipate doar în condiţiile în care ar exista un pact politic la nivelul coaliţiei, inclusiv cu şeful statului, Traian Băsescu.



12