Legea Concurenţei trebuie modificată! Vezi de ce

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legea Concurenţei trebuie modificată! Vezi de ce

Economie 17 Septembrie 2018 / 17:09 627 accesări

Amenzile date de Consiliul Concurenţei ar trebui să fie raportate la profitul societăţii, nu la cifra de afaceri, aşa cum este în prezent, fapt pentru care Legea Concurenţei ar trebui modificată, a afirmat luni, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferinţă de specialitate, potrivit agerpres.ro. "În România, majoritatea covârşitoare a societăţilor au obiecte de activitate multiple. În aceste cazuri apare ca fiind exagerată sancţiunea prin raportare la întreaga cifră de afaceri, care este rezultatul mai multor activităţi, în domenii diferite. Recent, s-a depus la Camera Deputaţilor un proiect de modificare a Legii concurenţei, pe care îl susţinem datorită beneficiilor aduse mediului de afaceri", a spus Florin Jianu.

Potrivit Legii actuale a concurenţei, contravenţiile se sancţionează cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior. "Această amendă este foarte dură pentru agenţii economici, având în vedere că cifra de afaceri totală este, de regulă, rezultatul desfăşurării unei activităţi economice în mai multe domenii de activitate. În mod normal, o astfel de sancţiune trebuie circumstanţiată produsului sau serviciului în legătură cu care s-a produs respectiva încălcare a legii", a subliniat Jianu.

Prin proiectul de modificare a Legii concurenţei nr. 21/1996, se propune ca totalul amenzii care urmează să fie aplicată să aibă legătură cu cifra de afaceri aferentă produsului/serviciului care face obiectul conduitei anticoncurenţiale, conform practicii din statele UE.

Reprezentanţii CNIPMMR spun că în Belgia amenda aplicabilă se calculează prin raportare la cifra de afaceri realizată în legătură cu fapta anticoncurenţială, iar în Franţa cuantumul de bază al amenzii se calculează procentual, prin raportare la valoarea vânzărilor realizate în legătură cu încălcarea respectivă, în timp ce în Germania, amenda este calculată prin raportare la cifra de afaceri obţinută din încălcare în perioada de încălcare.



12