Legea conversiei, neutralizată c-o invenție a CCR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Creditul în franci continuă să doară

Legea conversiei, neutralizată c-o invenție a CCR

Economie 07 Februarie 2017 / 17:21 1015 accesări

- În continuare, conversia creditelor se va face la cursul zilei, nu la cel de la data încheierii contractelor

- În continuare, conversia creditelor se va face la cursul zilei, nu la cel de la data încheierii contractelor

După mai multe amânări, Curtea Constituțională a decis că legea conversiei nu-i OK. Motivul? Unul cât se poate de bizar, care pare ușor inventat - legea nu respectă principul bicameralității, adică varianta din Camera Deputaților diferă de cea din Senat. Potrivit unuia dintre autorii legii, avocatul Gheorghe Piperea, bicameralitatea nici măcar nu există în Constituție... Ce se întâmplă acum? Se folosesc vechile pârghii - conversie la cursul zilei, procese individuale costisitoare sau acțiuni ale ANPC. Piperea avertizează că, în lipsa unei soluții elegante pentru problema creditelor în valute exotice, tot mai mulți români vor alege să dea în plată locuințele.

CE? Curtea Constituțională (CCR) a decis marți că legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric este neconstituțională. De ce? Pentru că încalcă principiul bicameralismului, a spus președintele CCR, Valer Dorneanu - „Între propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de camera decizională există o diferență substanțială. Practic, Camera Deputaților a modificat aproape toate articolele. În acest moment, potrivit legislației în vigoare, conversia se face la data operațiunii, nu la cea a încheierii contractului de credit“. Cum era de așteptat, BNR a salutat imediat decizia (amânată de mai multe ori - n.r.) a Curții. „Este o decizie corectă“, a spus marți guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu - „Trebuie să fie pusă în aplicare și cred că, legat de cei care au credite în franci elvețieni, soluția este prevăzută în Codul civil, la capitolul de impreviziune. Se pot face negocieri bilaterale, spre exemplu, așa cum, de altfel, BNR a tot sugerat în ultimii ani“.

ÎNAPOI LA CUȚITE De partea cealaltă a baricadei, avocatul Gheorghe Piperea spune că motivul bizar trântit de CCR, al bicameralismului, nu există în Constituție - „Are importanță pentru întregul proces legislativ de acum încolo. Practic, nicio lege nu va mai putea ieși din camera așa-zis decizională, dacă este diferită de cea emisă de camera ne-decizională...“. În esență, notează Piperea, calea rezolvării prin lege, fără costuri suplimentare, a acestei „mici“ probleme a creditelor în valute exotice este neutralizată - „Rămâne ca oamenii care încă mai au aer în punga cu care i-au sufocat bancherii să revină la vechile căi - procese individuale sau acțiuni anemice ale Protecției Consumatorului“. Iar dacă nu vor găsi o cale de ieșire, oamenii, cel mai probabil, vor începe să folosească masiv legea Dării în Plată (DIP). „Măcar asta este constituțională“, a conchis Piperea.



12