Oricât de tare ne-ar enerva politicienii în campania electorală, nu vom putea să îi înjurăm decât în gând. Cel puțin asta se va întâmpla dacă intră în vigoare controversata lege a defăimării sociale, inițiată de președintele PSD, deputatul Liviu Dragnea. Potrivit actului normativ, adoptat în octombrie de către senatori, persoanele care defăimează alți oameni pot primi amenzi cuprinse între 1.000 și 30.000 de lei. În cazul în care jignirile vizează un grup întreg, limitele amenzii se dublează, adică sancțiunea este cuprinsă între 2.000 și 100.000 de lei. Ce înseamnă defăimare socială? Legea definește această noțiune ca fiind fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în inferioritate doar în baza apartenenței la o categorie socială ce se distinge prin vârstă, rasă, religie, origine, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie cu virusul HIV.
PROIECT DE LEGE CU SCANDAL Evident, în rândul celor pe care nu avem voie să îi defăimăm intră și politicienii, chiar dacă cei mai mulți dintre ei i-au jignit pe români în nenumărate rânduri, atât prin afirmații neinspirate (să ne aducem aminte doar de fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus, care a spus că „românii din diaspora lucrează pe circa 1.500 de euro, iar de banii ăștia copiii se fac golani acasă și nevasta curvă”), cât și prin adoptarea unor măsuri neavantajoase pentru populație. În contextul apropierii alegerilor locale și generale, pe multe canale de comunicare s-a vehiculat ideea conform căreia legea a fost realizată tocmai pentru a le pune bandă adezivă la gură tuturor celor care nu se feresc să își exprime opinia fără cenzură. Plecând de la aceste nemulțumiri, deputații s-au certat destul de mult miercuri, când era programată dezbaterea pe marginea legii. Timp de câteva ore, liberalii și social democrații au făcut schimb de acuzații, ajungând la o dispută legată de Regulamentul Camerei Deputaților. Concret, liberalii au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pentru că raportul proiectului de lege a fost depus abia miercuri dimineață, deși, conform legii, ar fi trebuit trimis la Cameră cu cel puțin trei zile înainte. Totuși, PNL nu a strâns suficiente voturi pentru a retrage proiectul din ședință. Asta nu înseamnă că legea a fost adoptată. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a decis să suspende întrunirea plenului și să convoace Biroul Permanent al forului pentru a stabili o nouă ordine de zi.
PARTEA BUNĂ Probabil că liberalii au răsuflat ușurați când au auzit decizia lui Zgonea, mai ales că și-au exprimat dezacordul privitor la lege cu mult înainte de dezbateri. „Este o reglementare excesivă. Sunt suficiente legi care dau posibilitatea celor ce se consideră lezaţi în demnitate să genereze o acţiune la o instanţă competentă, nu era necesară o supra-reglementare. Dacă va fi adoptată legea, ea poate fi considerată o reglementare a cenzurii pe Facebook și un pumn în gura ziariștilor”, a spus deputatul PNL Gabriel Andronache. Oricâtă dreptate i-am da, nu putem trece cu vederea faptul că partea cu adevărat bună a legii este faptul că i-ar putea liniști pe postacii și comentatorii care, ascunși în spatele unui nume fals, înjură, acuză și atacă fără control persoane pe care nu le cunosc. Ei pot fi trași la răspundere foarte greu și pot distruge reputații cu un singur click.